Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam
Po zapaleniu silnika strasznie piszczy mi z okolic paska klinowego. Jak popsikam smarem do pasków klinowych to przechodzi na jakieś 3-5minut i znowu od nowa. Straszny huk, pisk, że każdy się ogląda. Jak wciskam sprzęgło pisku brak. Ale na biegu jałowym ja podniosę maskę wyraźnie słychać piski jak pasek klinowy chodzi. Pasek mam firmy Contitech po 1,5 miesiącach od wymiany zaczął piskać. Wcześniej miałem firmy Dayco i to samo było, myślałem, że to wina paska klinowego, teraz to już nie wiem gdzie problem leży.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Lip 21, 2011 07:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 20:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a jesteś pewien że to pasek ?
może łożysko w alternatorze już padło, albo sprężarka klimy ?
zawsze możesz wymienić pasek - to groszowe sprawy i w ten sposób wyeliminujesz potencjalną przyczynę pisku.
sprawdź czy napinacz czasem Ci nie zdycha (stan rolki i czy nie ukosuje się) ... masz klimę jak tak, to czy oryginał czy dokładaną pozatym zawsze mozesz zdjac pasek i na zdjętym zobaczy jak pracuja poszczególne elementy (alternator, pompa wspomagania, klima) a no i najlepiej niczym nie smarować tylko wyczyścić i odtłuścić pasek i koła pasowe i musi chodzić prawidłowo
Pasek został ściągnięty odtłuszczony. Wyczyszczone wszystkie rowki na pasku i na rolkach z resztek gumy po których chodzi pasek. I jak jest zimny silnik to brzęczy z okolic paska lub alternatora metalicznym dźwiękiem. Jak samochód jest zagrzany tak po około 15 minutach jazdy metaliczny dźwięk zdecydowanie się wycisza, ale nie do końca. Łożysko od sprężarki klimatyzacji było wymieniane w grudniu 2010r. Poza tym mam klimatyzację nieszczelną i nienabitą, więc z niej nie korzystam. Więc co może być problemem?
Mam ten sam problem i juz wiem ze klima jest troche przestawiona w prawo pasek zachacza o kolo alternatora i z tad u nie metaliczny pisk. nie potrafie ustawic prosto klimy,kupie krotki pasek i podłącze bez klimy zobacze co da. Acha orginalny pasek do auta bez klimy nie pasuje trzeba troche dłuzszy (6PK1180to orginal ale za krotki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum