Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:54 [416] Szumi od strony kierowcy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam. Z mojego rovera 1.6 16v Si rok 97 dochodzi dziwny szum jadąc przy prędkości od 40 km/h wzwyż. Przy 80 km/h szum ustaje bądź po prostu go już nie słychać. Szum pojawia się podczas jazdy na biegu i na luzie. Początkowo myślałem, że to jakieś plastiki z nadkoli lub ze zderzaka, bo marnie ten samochód był poskładany. Ogarnąłem te plastiki i szum dalej pozostał. Pewnie to jakieś łożysko tylko nie mam pojęcia jakie. Szumi bardziej od strony kierowcy. Może wiecie o co chodzi? Jeśli nie to będę musiał podnieść auto i pojeździć w powietrzu by zlokalizować to.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 16:40
Łożyska w skrzyni biegów, sprawdź stan oleju, jak jest syf to możesz spróbować wymienić i zobaczyć czy choć trochę ucichnie, jeśli nie to skrzynia do remontu
Zlałem stary olej, i trochę mało go było, może z 1l. Mocno zużyty ten olej nie był, ale postanowiłem go wymienić, na jeden ze specyfikacji 75w/80 shell. Szumienie ucichło, więc jestem zadowolony
Mam jeszcze takie pytanie, ile tego oleju wchodzi do skrzyni, zalałem 2l, ale pod korek jeszcze nie miałem, a czytałem, że jeszcze w trakcie trzeba było pomerdać biegami, żeby weszło więcej.
Według RAVE odkręcasz śrubę dolnego sworznia, wybijasz sworzeń a do wyjęcia półosi ze skrzyni jest taki przyrząd jak szeroki przecinak wsadzasz go między skrzynię a kielich przegubu i delikatnie wbijasz. Na końcu półosi jest pierścień zabezpieczający. Nie wydaje się żeby tam mogły spotkać jakieś niespodzianki.
dolny sworzeń zapieczony jak pień, ale został wycięty i zastąpiony nowym, stary i tak już był zużyty uszczelniacz założony, nic nie cieknie, nie szumi.. wsio działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum