Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.Czy istnieje jakiś sposób sklejenia pękniętej a raczej dziurawej rury od intercoolera?Tu także mam pytanie czy poprzez nieszczelna rurę autko będzie słabsze gdyż jak by straciło lekko na mocy.Nie kopci mi na czarno.Także zauważyłem śladowe ilości oleju w owej rurze.Proszę o porady czym to dobrze skleić?Nowa rura 300złotych używane w okolicy połowy nowej.Z góry dziękuję.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 21:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Olej po wewnętrznej stonie górnej rury IC to norma - olej dostaje się od turbiny, natomiast ślady oleju po stronie zewnętrznej mogą sugerować pocenie się węża, czyli jego wyeksploatowanie.
Wskazana byłaby wymiana (w rzeczywistości jeździmy aż pęknie, potem wymiana )
Możesz DORAŹNIE spróbować wąż naprawić biorąc dwie opaski metalowe i kawałek jakieś rury metalowej.
Tniesz wąż na dwie części w miejscu pęknięcia, wpinasz rure metalową i opaskami spinasz gumowy wąż.
Przez tą nieszczelność oczywiście, że Rover będzie mułem, do kolektora ssącego dostaje się niewystarczająca ilość sprężanego przez turbinę powietrza...
Jedz do ASO HONDY (mnie nowy kosztował 102,50zł)-
pytaj o górny wąż intercooler'a do Honda Civic Aerodeck 2.0 TurboDiesel
Polecam przeczytać cały temat -> http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=39963
Poszperaj po necie są firmy co robią wzmocnione węże silikonowe.
1) Ładniej wygląda
2) Jest mocne
Ja mam takie we Freelanderze.
Motorek jest wypolerowany i pryśnięte mocowania chromem do tego założone czerwonę węże silikonowe.
Bardzo ładnie się to prezentuje i bezproblemowo zrobiłem na tym 50.000 km.
tak zacząłem szperać i znalazłem taką firmę i takie wężę - http://www.tsimagnet.pl/?...ore&iProduct=57
wysłałem zapytanie o taki wąż i zobaczymy jaka cena tego. wtedy wystarczyłoby dokupić kolanka i była by profi rura która na pewno była by wytrzymalsza niż ori..
Czy istnieje jakiś sposób sklejenia pękniętej a raczej dziurawej rury od intercoolera?
Ja u siebie pęknięty wąż IC skleiłem zbrojoną taśmą klejącą, dostępną np w Castoramie za ok 7zł za 10mb o szerokości 5cm.
Umyj dokładnie wąż benzyną ekstrakcyjną i owiń całą rolką okolice pęknięcia i bedzie Ja z tak naprawionym wężem zrobiłem ponad 5000km i jak na razie zdaje to egzamin.
Wieczorem wrzucę fotkę jak to wygląda.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ja miałem trochę gorzej bo mialem pęknięty dolny wąż ic, będąc w karpaczu najpierw była taśma szara, ale niestety dziura była przewielka i nie zdało to egzaminu.
Dzięki pomocy hydralika zrobiłem taki custom :
1. tak to wyglądało
2. elementy zestawu naprawczego
3. faza 1
4. faza 2
5. faza 3
6. koniec imprezy
Ktoś gdzieś pisał że do 400,45 pasuje od civic aerodeck - co prawda sdi, ale ktos potwierdzi że to prawda?
też bym wolal ale w sobotę o 13 w miasteczku turystycznym ciężko znaleźć inny sposób
w każdym bądź razie jest temat o tym wężu od civica czy będzie pasował... jakies pomysły?
bo jak nie to, to jakiś silikon z kolankami pójdzie pod maskę.
Czy istnieje jakiś sposób sklejenia pękniętej a raczej dziurawej rury od intercoolera?
Ja u siebie pęknięty wąż IC skleiłem zbrojoną taśmą klejącą, dostępną np w Castoramie za ok 7zł za 10mb o szerokości 5cm.
Umyj dokładnie wąż benzyną ekstrakcyjną i owiń całą rolką okolice pęknięcia i bedzie Ja z tak naprawionym wężem zrobiłem ponad 5000km i jak na razie zdaje to egzamin.
Wieczorem wrzucę fotkę jak to wygląda.
Ja kupiłem na Ebay taki zestaw do Freelandera:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item45fbd1edfe
Tu akurat strasznie drogo bo ja kupiłem za 14 funciaków a znajomy wysłał mi to do Polski.
Byłem w serwisie Hondy.Przewód kosztuje 125 złotych z Vat.Jest ten sam co na stronie TomaTeam link wyżej.Przewód o numerze 17225-PFT-E00 do Hondy Civic Aerodeck.Czas oczekiwania 1 dzień lecz że ja byłem tam po 15tej to część będzie w Sobotę.
Ja miałem rurę od saba wcześniej a obecnie kawałek przy kolektorze od Saba a reszta to jakiś kawałek rurki do jakiegoś ciężarowego, mój mechanik mi zapodałi chula już ponad rok bez pocenia wycieków itp.
Jako że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, to swoją rurę owinąłem taśmą zbrojoną gdy zauważyłem że przesiąka przez nią olej. Najwięcej było go w miejscu gdzie rura ta dotyka rury od cieczy chłodzącej która wchodzi do chłodnicy.
Załączam zdjęcie zakupionego przewodu intercoolera.Za przewód zapłaciłem mniej 121 złotych.Opis katalogowy to:
Przewód gumowy u chłodnicy układu doładowania(17225PFTE00)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum