Wysłany: Czw Sie 25, 2011 19:04 [R25] dudnienie podczas hamowania
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam , mam pytanko , czy jak podczas hamowania słychać takie dudnienie tzn ze tarcze i klocki są do wymiany, nic nie trze tylko tak dudni nie wiem jak to dokładnie opisać, macie jakiś pomysł co to może być?
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Sie 26, 2011 08:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 25, 2011 19:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wina nie muszą być słabe klocki czy tarcze bo wystarczy ostro pojeździć autem i jak tarcze sie zagrzeją i wjedzie sie np w kałuże to tarcz sie pręży i odkształca (nie widać gołym okiem) i wtedy nawet jeśli klocki będą nowe a tarcz bez rantu to właśnie będzie dudnić. Wymień na początek tarcze na nowe i powinno byc ok
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sie 2009 Posty: 77 Skąd: Limanowa / Nowy Sącz
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 07:58
druga sprawa, to nie napisałeś jakie masz hamulce z tyłu jak masz bębny, to być może (tak było w moim przypadku) one są przyczyną. Sprawdź to tak, znajdź dużą górkę wyjedz do góry i próbuj zjechać w dół korzystając tylko z ręcznego, jak pojawi się to dudnienie to daj bębny do przetoczenia i sprawdź stan okładzin, jak zużyte to wiesz co robić
Bardziej prawdopodobna przyczyna jest opisana przez kolegów wyżej:)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 18:52
zużyte klocki i tarcze z przodu mogą być też przyczyną ,,bicia,, kierownicy przy ostrym hamowaniu-tak miałem u siebie,przed wymianą pojechałem na stacje diagnostyczną aby się utwierdzić w przekonaniu że mam racje- hamulców prawie nie pokazało:] ale auto jakoś hamowało...po wymianie tarcz klocków i okładzin[tył bębny] było lepiej... koszt to chyba było jakieś 300/400 zł...nie pamiętam dokładnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum