Wysłany: Czw Sie 25, 2011 21:20 [R25] Dziwne zachowanie silnika iDT
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Zauważyłem, że podczas ostrego przyspieszania gdy gaz jest wciśniety do konca i odejmie sie lekko noge z gazu auto zaczyna lepiej przyspieszać. Jak dla mnie jest to dziwne zachowanie i wydaje mi się, że powinno mieć pełną moc przy wciśnietym na max gazie a nie po odpuszczeniu go. Co może być nie tak, czyżby przepływomierz dawał błędne dane?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 25, 2011 21:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 23:02
Zobaczylem dzisiaj, że on poprostu lepiej idzie jak sie gazu nie wcisnie do samego konca tylko zostawi jakies 1cm od konca, poprostu tak jak by pedal za daleko troche wchodzil i tracil moc. Da sie jakoś zrobić żeby pedał gazu troche mniej sie wciskał? Bo nie chce mi sie za każdym razem wyczuwać 1cm przed podłoga
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 16:28
Skoro EMERYT19, też tak ma to może to normalne? Niech sie inni wypowiedzą którzy mają ten silnik. Ślizganie sprzęgła raczej nie wchodzi w gre bo bezproblemowo moge zapiszczeć oponami i ogolnie bardzo ladnie lapie
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 16:40
no piszczą: ... przy 160km/h noga w podłodze popuszczam i tak jak by auto dostało klika koników extra...ale i tak max leci 170km/h nie wiem dlaczego.... blokada jakaś?? czy po prostu tyle tylko te motorki z siebie dają
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 17:19
Ja swoim jechałem licznikowe 195 km/h na oponach 185/55 R15. Może poszedł by jeszcze z 5-10km/h więcej ale jechał tir z naprzeciwka i troche przyhamowałem a potem był zakręt i dalej nie cisnąłem
EMERYT19, skoro nie idzie więcej niż 170km/h to najpierw sprawdź przepływkę, sprawdź czy na luzie kręci się wyżej niż 4k rpm, niech ktoś za Tobą jedzie i zobaczy czy mocno nie kopci. Jeśli kopci to nieszczelność długiego węża IC (częsta przypadłość), albo lejące wtryski.
Mundekk, aż u siebie zobacze czy coś takiego występuje, jakoś nie zauważyłem wcześniej
Jak coś to zrób sobie jakiś ogranicznik gazu
U mnie też odnoszę takie wrażenie, że jak lekko popuszczam gaz to ma więcej mocy. Z wydechu nie dymi, kręci się powyżej 4 tys. obr/min, do 160 km/h przyspiesza gładko, powyżej prędkość rośnie baaardzo leniwie. Mam opony 195/60/R15.
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 05:33
Krzysi3k napisał/a:
EMERYT19, skoro nie idzie więcej niż 170km/h to najpierw sprawdź przepływkę, sprawdź czy na luzie kręci się wyżej niż 4k rpm, niech ktoś za Tobą jedzie i zobaczy czy mocno nie kopci. Jeśli kopci to nieszczelność długiego węża IC (częsta przypadłość), albo lejące wtryski.
Mundekk, aż u siebie zobacze czy coś takiego występuje, jakoś nie zauważyłem wcześniej
no przplywka to uszkodzona jest...masz na mysli to
a z reszta to sprawdze:]
EMERYT19, tak, mam na myśli to to jest przepływomierz powietrza... Na zwalonym hamownia mi pokazała 70KM, na odpiętym również 70KM, dziwisz się, że nie chce polecieć więcej niż 170km/h?
A potem tacy ludzie jęczą, jakie to awaryjne samochody
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 09:46
nie dziwie się...tak myślałem że to jest przyczyna... pytałem nawet o to w jednym z moich tematów.... cóż trzeba będzie wymienić
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 10:46 ]
Krzysi3k napisał/a:
otoz na nie kreci powyzej 4k rpm.... kopcic nie kopci...czyli wymienic przeplywke i bedzie ok??
EMERYT19, tak, skoro jesteś pewien że to przepływka to wymieniaj jak najszybciej
Kup wkład od Astry, jest o wiele tańszy
Tu masz temat:
http://forum.roverki.eu/v...ight=nowy+bosch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum