Wysłany: Pią Paź 28, 2011 21:05 [freelander,2.0 TD4, 2003r-]Jak to jest z tym olejem
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
witam,
Zakupiłem Freelandera Diesel TD4 Z 2003R(Angol po przekładce) i chciałbym wymienić wszystkie oleje, płyny itd...ale mam dylemat co do oleju silnikowego wszędzie na forum piszą że ma być 10W40 a dziś byłem w jednym ze sklepów/warsztatów zajmujących się Landkami i mówili że absolutnie nie taki! że ma być 5W30?! i już zgłupiałem! jak to jest z tym olejem ? Proponują olej RAPSOL
Dzięki za podpowiedz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 21:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 09:23
W instrukcji serwisowej jest tabelka. Lepkość Oleju dobierasz przede wszystkim do warunków klimatycznych w jakich jeździ auto.
Instrukcja Land Rovera dla silnika TD4 zaleca oleje 10W40 lub 15W40 w europejskich warunkach klimatycznych.
5W30 jest olejem który ma pracować w zakresie temperatur otoczenia +30 do -30 i niżej. Biorąc jednak pod uwagę ostatnią zimę gdzie najniższe temperatury otoczenia bywały grubo ponad -20 / -25 stopni można rozważyć taką opcję.
Odnośnie marki to tej nie znam. Mam co prawda starszy silnik, jeździłem na Castrolu niemieckim i na Mobilu . Moje odczucie jest takie że na castrolu mniej "klepał" po zimnym rozruchu - ale to może być autosugestia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum