Wysłany: Pon Paź 31, 2011 16:09 [rover 200 sdi] problem z biegami
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam Wszystkich
Jestem tu nowy i mam wielka prośbę o podpowiedzenie mi co mogło się stać z moim samochodem.
Od pewnego czasu szwankuje mi skrzynia biegów mianowicie, problem polega na tym, że po dłuższej jeździe w mieście i częstej zmianie biegów w pewnym momencie skrzynia przestaje przenosić moc na kola, biegi wchodzą na swoje miejsce gładko ale auto nie jedzie po chwili znowu chodzą i wszystko chodzi jak wcześniej. Taka sytuacja zdarzyla mi sie juz 2 raz za pierwszym razem auto z chołowalem do mechanika który powiedzial ze jest to sprzęgło ale auto przy przeglądzie pod garazem zaczelo chodzic i kazal nei ruszac tego bo wszystko gra. Dziś ta sytuacja sie powtórzyła i nei wiem co robic nei slychac zadnego szumu przy sprzegle jedni mowia ze to poloś, ja sam nei jestem mechanikiem a nie che placic i wymieniac zbedne czesci a moze okazac sie pozniej, ze to cos innego.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 16:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 16:16
Gala1985 napisał/a:
pewnym momencie skrzynia przestaje przenosić moc na kola
rozumiem ze obroty idą do góry, a auto nie przyspiesza.
Jeśli tak to moim skromnym zdaniem jest coś nie tak ze sprzęgłem.
Może tarcza się kończy i ślizga albo docisk ma wade i nie "odbija" do końca, bądź łapa wysprzęglająca ma usterkę, raczej bez zdjęcia skrzyni nic się nie dowiesz.
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 16:34
półoś przenosi tylko napęd na koła. Ja szedłbym w kierunku sprzęgła(skrzynia w dół i się wyjaśni)... ale poczekajmy aż wypowiedzą się inni użytkownicy....
To ja się dołączę co może być przyczyną że słabo wbija mi się lub wybija mi bieg wsteczny? może tak się dziać jeśli jest mało oleju w skrzyni? pyzatym z pozostałymi biegami jest wszystko ok.
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 17:46
kris2828, u mnie wsteczny też czasem ciężko wchodzi. Po wymianie kompletu sprzęgła i zalaniu skrzyni świeżym olejem wsteczny nadal ciężko wchodzi... pozostało mi się przyzwyczaić. Poszukaj na forum temat wstecznego był poruszany.
A mi się wydaje że ten typ tak ma .....
Kazdy bieg wchodzi bez problemu lewarek nei jest luzny sprzeglo oddaje nei ejst miekkie mimo to auto nei jedzie a kazdy bieg moze wejsc na swoje miejsce a przy puszczaniu sprzegla auto nie rusza a po z cholowaniu auta na luzie auto zaczelu ruszac przy puszcaniu sprzegla. biegi wchodza bez problemu ale slizgania sprzegla nei ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum