Witam mam pytanko jakie sa rozmiary głosników orginalnych w R75 bo chce wymienic orginalne na nowe i nie wiem jakich rozmiarow mam kupic, prosze o opinie i pomysły na jakie je wymienic, zalezy mi na dosc czystym dzwieku,
Prosze o pomoc i porady
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Cze 12, 2011 22:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 21:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli chodzi o rozmiar to zarówni tył jak i przód 165mm.proponuję oczywiście zrobić też dystanse z mdf i wygłuszyć drzwi matą wygłuszającą.Wydatek na dłuższy okres! Jeśli chodzi o głośniki,ja włożyłem Focal!
Co do głośników Focala to zdecydowanie warto dopłacić... może nie do najdroższej serii (one kosztują po 2500zł ), ale chociaż do tej najtańszej (ok. 500zł za ten zestaw, który mam u siebie z przodu).
Dzieki za odpowiedzi nad głośnikami Focale napewno pomysle bo chyba warto , co do car-audio service to nie mam czasu na szukanie gdzie takowy sie znajduje na poczatku sierpnia bede przez dwa lub trzy dni w Polsce i w tym czasie chciałbym się tym zająć, tylko nie wiem czy sam sobie poradze choć mam nadzieje ze tak jeżeli macie jakieś wskazówki jak za demontaż i montaż głośników się zabrac to prosze o pomoc.
Co do radia to narazie odpuszcze sobie 2din i zamontuje radio z poprzedniego auta do czasu kiedy nie bede stał lepiej z kasa Blaupunkt Hamburg MP68 i do tego zamówiłem na angielskim eBay ramke z kieszonka i narazie to bedzie musiało mi wystarczyc choc takie radio zepsuje mi środek autka:-(.
Co o tym wszystkim mysłicie?
Moje zdanie jest takie że zmiana oryginalnego radia na radio 1DIN całkowicie psuje wygląd deski! Jeśli już jest potrzeba zmiany radia to jedynie na 2DIN i to trzeba dobrać podświetlenie ekranu,żeby w miarę zgrywało się z pomarańczowym podświetleniem auta,a większość stacji 2DIN ma je niebieskie,jest jednak garstka która świeci na czarno lub brązowo-pomarańczowo
Napewno zmienie na radio 2din ale jeszcze nie teraz bo nie stoje teraz dobrze z kasa a zmieniarki nie mam a ciagłe słuchanie radia juz mi sie znudziło :-( wiec to tylko przejsciowe, i prosze o pomoc w tej konfiguracji jw.
Dziekuje i pozdrawiam
Dzieki wielkie za foto, wygląda całkiem sympatycznie;-), w przyszłości i tak kupir radyjko 2din ale narazie musi mi wystarczyc Blaupunkt Hamburg MP68 i jakieś nowe głosniki, może faktycznie jak cos kasy odłoże to zlece to jakiejs firmie ale to jeszcze nie teraz
[ Dodano: Sro Lip 22, 2009 23:33 ]
Jeszcze jedno pytanko jak mam podłaczyc to radio aby działało sterowanie z kierownicy i czy to w ogóle bedzie możliwe?
Dzieki wielkie biore sie wiec za przygotowanie wszystkiego i za jakies dwa tygodnie bedzie juz nowe granie a w pozniejszym czasie zrobie cos z 2din i moze faktycznie car-audio service.
Pozdrowionka
witajcie,
Chciałbym w najbliższym czasie jak odbiore R75 z naprawy ,pozmieniać głośniki z oryginalnych na jakieś inne, chciałbym z przodu jak i z tyłu na dole mieć jakieś głośniki z dobrym basikiem a na górze jakieś wysoko tonowe, co polecacie? jakie firmy?? oczywiście w rozsądnych cenach tak gdzieś do 300zł za 2 głośniki a nie takie po 2 tysiące
Hertz ,boschman,magnat ? czy jakieś inne ?
dodam że będą podpięte pod oryginalne radio/navi , nie chcę zmieniać takiego radyjka na jakieś inne gdyż zepsuje to wygląd deski.
czekam na propozycje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wysokotonowe zostaw te co są bo są dobre a pozostałe wątpię żeby wymiana dała ci jakieś spektakularne efekty przy tym radiu. Ktoś niedawno opisywał ze zmienił na heliksy i basu nadal jak na lekarstwo
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
masz tzw małą navi czy navi/tv?
Jeśli navi/tv no to wymiana głośników nie poprawi znacznie jakości jeśli chodzi o bass. Tzn poprawi będzie lepiej niż na oryginalnych głośnikach ale bez żadnych fajerwerków.
Ja właśnie tydzień temu wymieniłem u siebie
http://forum.roverki.eu/v...p=673169#673169
Myślałem że wymiana głośników usatysfakcjonuje mnie ale... niestety: rewelacji nie ma. Wobec czego będę musiał w przyszłości zainwestować w wzmacniacz i jakiś sub w bagażniku.
Jest jeszcze opcja poprawy jakości dźwięku w fabrycznych radiach kupując SLE... SLP.... jakoś tak. Taki mały gadżet który dolutowujesz w oryginalnym radiu i podobno pomaga dużo. Kosz ok 300pln
Mając TV/Navi jesteś skazany na to radio bo innego nie wstawisz - radio w tym zestawieniu jest częścią całości i nie możesz wstawić tam jakiegoś Pioneera, Soniacza czy coś tam jeszcze. Chyba że zaczniesz zabawę ze stacją multimedialną 2din.... ale tu już koszta rosnąąąąąą że ho ho ho ho
Mam Navi/TV , niechce go na nic zmieniać sub + wzmacniacz mam już dawno od swojego starego samochodu więc się przyda, ale chciałem też trochę basu z przodu poczuć, nie ma jakiś konwenterów do tych głośników naprzód żeby poprawić basik/dźwięk ?
Może wiecie czy i co dają te maty wygłuszające do drzwi warto je kupować i bawić się w montowanie ich ?
nie ma jakiś konwenterów do tych głośników naprzód żeby poprawić basik/dźwięk
Tak jak Ci pisałem wyżej możesz wmontować do tunera radia(bo takie coś my mamy - my bo ja też ) tzw SLE (Symphony Loudness Enabler) http://www.r75-parts.de/en/sle/index.php ale musiałbyś się dowiedzieć czy do naszego tunera radia można takie coś wmontować.
GaDo napisał/a:
Może wiecie czy i co dają te maty wygłuszające do drzwi warto je kupować i bawić się w montowanie ich ?
dają. ja montowałem je jak wymieniałem głośniki z przodu.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Lis 12, 2011 19:29
GaDo, problemem nie są głośniki, a samo radio. Niestety, ale już nie jedna osoba się przekonała, że oryginalne glośniki pod dobrym radiem potrafią naprawde ładnie zagrać. Tak więc przebudowe sprzętu zacznij od radia
GaDo, problemem nie są głośniki, a samo radio. Niestety, ale już nie jedna osoba się przekonała, że oryginalne glośniki pod dobrym radiem potrafią naprawde ładnie zagrać. Tak więc przebudowe sprzętu zacznij od radia
Jak mogę przebudować sprzęt zaczynając od radia skoro nie mogę go wymieniać!?
Te głośniki co dodałem link mają zwrotnice czy to nie poprawi tego dźwięku ? chyba po coś to dodają
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Te głośniki co dodałem link mają zwrotnice czy to nie poprawi tego dźwięku ?
Tzn tzw tweetery oryginalne nie są złe. Ja kupiłem cały zestaw: woofery, tweetery, zwrotnice ale tylko woofery zamontowałem. Reszta została oryginalna. Jakość dźwięku tweeterów nie jest zła.
Rowan napisał/a:
Tak więc przebudowe sprzętu zacznij od radia
Niestety w przypadku hi-line jest to nie możliwe dlatego że jest to częścią całego "sprzętu" TV, Navi i samego radia. podpinając inne radio tracimy wszystko(navi nie będzie działać o TV możemy zapomnieć.
Ja widzę dwa rozwiązania:
1) szukać zestawu harman&kardon - ale jest to duuużo zabawy bo oprócz samego oryginalnego suba montowanego w tylnej półce i wzmacniacza musimy szukać i kupić całą wiązkę żeby to wszystko zostało fizycznie podpięte a na końcu jechać na T4 żeby w kompie to wszystko uruchomić
2) wsadzić wzmacniacz, suba, wygłuszyć drzwi(wszystkie), wymienić głośniki(wszystkie) i kombinować z dźwiękiem.
GaDo napisał/a:
sub + wzmacniacz mam już dawno od swojego starego samochodu więc się przyda
Ale masz już to wszystko podłączone i grające w R75?
narazie jeszcze nic nie wsadziłem bo narazie R75 stoi u Mariusza i czeka aż go naprawi żeby podłączyć wzmacniacz do seryjnego radia z tego co wiem to trzeba konwenter podłączyć pod kabel od głośnika http://allegro.pl/konwent...1894740581.html .
Aha. No to ja Ci poradzę tak: jak odbierzesz R od Mariusza to wsadź suba+wzmacniacz do auta, podłącz wszystko i zobacz jaki będzie efekt. Może będzie satysfakcjonujący dla Ciebie.
Oczywiście głośniki do wymiany - jak to radzą wywal na początek tylko te z przodu
GaDo napisał/a:
żeby podłączyć wzmacniacz do seryjnego radia z tego co wiem to trzeba konwenter podłączyć pod kabel od głośnika
zgadza się
GaDo napisał/a:
Powiedz co dają te maty wygłuszające
To że dźwięk nie "ucieka" Ci na zewnątrz auta i nie ginie gdzieś w przestworzach przez co dźwięk wydobyty z głośnika jest wyraźniejszy i wychodzi w odpowiednim kierunku tj do środka auta. Jakoś tak bym to wytłumaczył
GaDo napisał/a:
Znalazłem coś do seryjnych radyjek, pomoże to w utrzymaniu dobrego dzwięku
Cena odstrasza - przynajmniej mnie. A jak to podłączyć do tunera radiowego? Ja nie mam pomysłu żadnego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum