Wysłany: Sro Lut 01, 2012 17:03 [827SI] Chłodnica a raczej jej brak
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.7 Rok produkcji: 1995
Przez "ożeniony" płyn latem w jakims bandyckim "serwisie" , zagotował mi się roverek ,- chłodnica do wymiany . Szukam na razie bez powodzenia. Potrzebna z doprowadzeniem chłodzenia oleju skrzyni .
Może ktoś z Krakowa ma na zbyciu używaną z rozbitka , albo namiar na dobry warsztat ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 01, 2012 17:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nową bardzo ciężko dostać, a jak już się uda to cena będzie oscylować w granicach 1000zł.
Masz dwie opcje. Kupić nową do manualnej skrzyni i dorobić dodatkową chłodnice oleju, lub zregenerować starą, pod warunkiem, że uszkodzeniu uległ rdzeń, a boki są sprawne.
Fakt, nowa nie do zdobycia. Dostępne tylko i wyłącznie do manuala ale też na wykończeniu. Znalazłem warsztat [na ul. Centralnej w Krakowie tel 609321628 ] gdzie naprawiono mi ją skutecznie .Uff kamień z serca!
Zbiorniki uległy wgnieceniu do środka , podciśnienie je zassało do wewnątrz . nieszczelności zostały zlikwidowane klejami kompozytowymi, 200zł
[ Dodano: Sro Lut 08, 2012 11:51 ]
mam jeszcze jedno pytanie, może mi pomożecie . Auto słabo grzeje, pewnie termostat jest do wymiany. Problem w tym że on ma tyle czujników temperatury, że już nie wiem który odpowiada za ogrzewanie wnętrza i który należałoby wymienić i gdzie się znajduje Może zbyt wiele od niego oczekuje wszak za oknem jest -18C, a może po prostu przeczekać ?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2011 Posty: 7 Skąd: warszawa
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 14:19
Jeżeli temperatura silnika jest ok. to nie wina termostatu a najprawdopodobniej nagrzewnicy, np. jest zasyfiona. Jeżeli silnik nie może się dogrzać i stąd problem słabego grzania to wina najpewniej termostatu, który się nie domyka.
Czujniki mają wpływ raczej na mieszankę paliwa. Gdy silnik jest nie dogrzany dajmy na to, ciecz chłodząca poniżej tej roboczej - mieszanka będzie bogatsza, lekko na ssaniu. Czujniki nie mają raczej wpływu na słabe grzanie.
Seria 800 ma bardzo dobre ogrzewanie. Niezależnie od temperatury na zewnątrz wskazówka w liczniku powinna się utrzymywać minimalnie poniżej poziomu. Jeżeli tak jest, a powietrze wydostające sie z kratek jest zimne/chłodne to wymiana termostatu nie pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum