nie jestem prawnikiem ale słyszałem o wielu sytuacjach gdzie TU nie wypłaciło ubezpieczenia komuś kto auto miał "niesprawne" (niedozwolone przeróbki typu: ksenony, lampy bez homologacji, łyse opony itp)
Łyse opony to wiadomo, bezpieczeństwo. Ksenony w starszych samochodach to "przynęta" na Policję jak już ktoś wcześniej nadmienił. Chociaż jak mają homologację i są wbite w kartę pojazdu to nie wiem czy może ktoś coś zarzucić. Analogicznie - jeśli folia do lamp ma homologację i samochód taki przeszedłby przegląd techniczny to wszystko jest zgodnie z przepisami. A ubezpieczyciel zawsze coś znajdzie jak zechce
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 18:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chociaż jak mają homologację i są wbite w kartę pojazdu to nie wiem czy może ktoś coś zarzucić.
ksenony - spryskiwacze, samopoziomowanie, homologacja na lampie
The_Baca napisał/a:
Analogicznie - jeśli folia do lamp ma homologację i samochód taki przeszedłby przegląd techniczny to wszystko jest zgodnie z przepisami.
to folia ma homologację a nie lampa, homologacja to jest takie pisemko w którym jest napisane co wolno,
lampa ma wbite w homologacji m.in. takie informacje jak rodzaj żarówki, za jakie światła ma robić i do jakiego ruchu jest przystosowana, w homologacji nie ma nic chyba napisane że lampa może być przyciemniona folią
to że samochód przeszedł przegląd techniczny to zalezy od diagnosty, jeśli diagnosta nei podbije Ci przeglądu to Twoje pieniądze za przegląd lądują u innego który podbije, na niektóre rzeczy diagności przymykają oko za co później zabierane są ich uprawnienia jeśli taką machloję się wykryje (też temat znam od kuchni bo pomagałem wyliczać czas przeróbki gdzie diagnosta podbił przegląd a za 2h gościa złapali 30km dalej z amerykańskimi lampami i bez światła przeciwmgielnego i wstecznego z tyłu)
kwestia jest taka jak to mówił mój kolega kierwonik wydziału komunikacji jak chciałem coś przerabiać: "Andrzej, jest dobrze jak jest dobrze"
przerobić nikt Ci nie zabroni ale konsekwencje możesz ponieść przed czym chcę Cię przestrzec
[ Dodano: Czw Mar 08, 2012 18:38 ]
The_Baca napisał/a:
folia do lamp ma homologację
przeczytaj dokładnie co pisze w tej homologacji, ja czytałem dokładnie homologację folii do szyb i było tam napisane, że zgodnie z obowiązującym prawem ma być stosowana, czyli jeśli prawo zabrania przyciemniania przedniej czołowej i przednich bocznych to nei wolno mimo że folia ma homologację
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum