Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 13:05 [Freelander 2.0 TD4 2000r] Problem ze wzrostem temperatury.
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Mam problem a mianowicie podczas jazdy na niższych biegach (do 3) samochód sprawuje się dobrze a nawet bardzo dobrze. Natomiast kiedy wbijam 4 i 5 zaczynają się problemy. Na 5 silnik pracuje dobrze przez jakiś czas, trudno to określić w minutach bo jest to różnie, ale przy obrotach 2500 i prędkości około 100km/h temperatura zaczyna gwałtownie iść w górę, wskazówka osiąga limit i silnik traci moc. Gdy puszczam gaz temperatura wraca do normalnego poziomu (wskazówka na około 80 - 90 stopni), jednak później gdy nacisnę nawet lekko gaz wskazówka idzie w górę ponownie. Redukując na 4 po pewnym czasie dzieje się podobnie jak na 5. Z tego co się orientowałem to przyczyną tego zachowania może być albo czujnik temperatury albo sprężarka. Nadmienię że przed Bożym Narodzeniem naprawiłem webasto (dogrzewacz) i wtedy pierwszy raz ten problem się pojawił ale zatrzymałem auto, odczekałem i już później jechał normalnie. Później podpinałem go pod komputer i nie wykazał błędów. A zapomniałem napisać że jest to przekładka. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i porady co do kolejnych kroków.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 13:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A wentylatory na chodnicy się Tobie włączają
Możliwe że padł moduł od wentylatorów.
Spróbuj odpiąć czujnik od klimatyzacji (ten na rurkach klimy ) i zobacz czy załączą się wentylatory.
No właśnie wentylatory się nie włączają, a raczej po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu aby załączyć elektronikę przez chwilę się kręcą wiatraki i przestają.
Skoro tak to wskazywało by to na uszkodzenie czujnika temperatury.
Spróbuj zresetować komputer najpierw odpinając akumulator na 10-15 minut i podpinając ponownie.
Masz sprawną klimatyzację
Czy jak ja włączysz wiatraki chodzą cały czas.
Po ponownym podpięciu akumulatora nic się nie dzieję wentylatory, zachowują się tak jak poprzednio, czyli załączą się na chwilę i przestają a jeśli chodzi o klimatyzację to raczej nie jest sprawna, miałem ją robić po zimie.
[ Dodano: Pią Sie 17, 2012 16:01 ]
No i po dłuzszym czasie kolejna porcja informacji na temat mojego problemu. Podpinałem go pdo komputer i wskazywało, że czujnik temperatury jest dobry i wentylatory załączają się prawidło. Wyczytałem w sieci, że może być to problem z termostatem bo chłodnica jest ciepła tylko na górze a na dole jest chłodna nawet po wyrzuceniu termostatu. Poradzono mi abym przeczyścił chłodnicę i tak zrobiłem ale to nie pomogło. Temperatura nadal skacze i tracę moc i przyśpieszenie. Nadmienię że klimatyzacje mam sprawną i nabitą. Proszę o jakieś pomysły co może być nie tak z tym autem
Na rurkach od klimatyzacji masz wkręcony czujnik
W okolicy podstawy akumulatora.
Odepnij go i zobacz czy wentylatory się wtedy kręcą cały czas.
Jeśli nie to coś jest nie tak z przekaźnikami wentylatorów.
win32 [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 19:39
A może by tak warto ustalić jakie to auto?
Z 2000 roku nie będzie TD4 a L-Seria, TD4 od 2001 . To jednak ma znaczenie bo to kompletnie inne silniki i inny managment.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum