Wysłany: Wto Cze 26, 2012 16:54 [R400] metaliczny dźwięk podczas skrętu i hamowania
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Kilka dni temu usłyszałem podczas hamowania metaliczny dźwięk (piszczenie jakby ktoś kredą Lub paznokciami po tablicy szorował) w przednim prawym kole. Uznałem, że może coś wbiło się w klocek. Po ściągnięciu koła nic dziwnego nie znalazłem. Obecnie nadal przy hamowaniu słyszę ów pisk ale także przy nagłym skręcie w lewo. Co może byc powodem? za 2tyg muszę jechac 1000km i zastanawiam się czy to bezpieczne.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 16:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 20:33
Sprawdź czy jarzmo trzymające klocki nie zatarło się. Ruchome sworznie lubią się zapiec i podczas hamowania klocki nierównomiernie pracują krzywiąc tarczę hamulcową.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sprawdź czy jarzmo trzymające klocki nie zatarło się. Ruchome sworznie lubią się zapiec i podczas hamowania klocki nierównomiernie pracują krzywiąc tarczę hamulcową.
Nie będzie wyglądało, chyba że jest już w stanie agonalnym. Cylinderki są osadzone w szczęce przy pomocy takich harmonijkowaych gumek. Trzeba sprawdzić czy się poruszają bez problemu i czy nie ma dziur w nich. Tzn. trzeba odkręcić dwie śruby i sprawdzić. Nie trzeba zdejmować zacisku z tarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum