Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Aloha!
Mam problem z Roverem 420 (105-konny diesel). Przy zamykaniu, podczas ostatniej fazy "dociskania" szyby coś strzela, jakby zaraz szyba miała pęknąć. Podejrzewam, że to jakiś ogranicznik, który odcina zasilanie silnika szyb, kiedy te są już zamknięte. Co może być przyczyną takiej usterki? Gdzie znajdę zepsuty element?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 20, 2012 13:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Standardowo nie ma zadnych ogranicznikow. a czy w momencie strzelenia szyba przestaje sie dociskac?? moze masz to dolozone i to jakis przekaznik wlasnorobka, albo mechanizm tak napiera i cos tam sie poluzowalo i orzeskakuje o zabek w gwincie
Kilka srub, kilka plastikowych zatrzaskow. podejrzewam ze jedna ze srub od mechanizmu jest luzna i na maksymalnym docisnieciu i lekkim idginaniu przeskakuje o zabek w gwincie
Hello,
mam ten sam problem w 414, jestem już po oględzinach i problem tkwi w trybach po których porusza się szyba. A mianowicie ostatnie ząbki trybu są już wytarte i dlatego jak szyba dochodzi do końca to przeskakują ząbki i słychać trzaski. Rozwiązanie-wymiana zębatki lub zamykanie szyby z umiarem, jak już się schowa w uszczelkę to zakończyć zamykanie.
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 12:43
Też miałem ten sam problem, ale przyczyna była inna. Otóż mechanizm jest połączony takim jakby nitem, który trzyma obie części i działa też jako ośka. Pospawanie nie zdało egzaminu, więc zastąpiłem ten nit krótką śrubą, podkładki 2 szt. i nakrętką, żeby temat nie wracał nakrętkę delikatnie spawnąłem do śruby, i działa już ok. pół roku- bez zastrzeżeń.
Witam i mnie dopadło to tez i udało mi się naprawić dzięki Tomi7
Po pierwsze powiem tak ze te maty APP z allegro to są shit Po ok. roku wyglądało to tak za drzwiami ze niektóre maty po zimie pękły i odpadły sobie
Ok problem strzelania jest ze ten trzpień co ma ząbki pogubił swoje żeby i dlatego tak strzela ta szyba
Do naprawy potrzebne są śruba i dystans do wycieraczek z R 75 oraz nakrętka
Skręcamy do do kupy ale na tyle żeby się to mogło ruszasz dalej czyli nie na sztywno. Gwint śruby i nakrętki jest inny dlatego nie ma prawa to się odkręcił bo się zaklinowało samo w sobie
Smarujemy smarem i ma działać
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Mnie to tez dotkneło Remi fajnie ze przedstawiłes to na zdjeciach, jutro zabieram sie za robote
[ Dodano: Wto Maj 28, 2013 20:29 ]
wszystko fajnie gdyby nie wyrobione dwa tryby w górnym połozeniu szyba zamyka sie ale nie dopycha blachy drzwi wiec czeka mnie zakup jakiejs innej uzywki
[ Dodano: Pon Cze 03, 2013 21:34 ]
Dalismy rade naprawic wytarte ząbki mechanizmu opuszczania szyby poprzez naniesienie spawów na zebatke, nastepnie szlifowanie i piłownie nowych zębów Wszystko działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum