Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Witam! Proszę użytkowników o podanie raportów spalania benzyny
lub gazu gdyż rozważam zakup R75 2.5 v6. Na forum jest obszerny
temat o spalaniu silników diesla lecz info o silniku 2.5 v6 jest bardzo mało.
Dodam iż posiadam R75 2.0v6.
Na gazie jeżdżę od miesiąca i zrobiłem już lekko ponad 1 tys. km
Benzyny średnio spala mi 12.2
Gazu spala średnio 14.2
Więcej kilometrów robie w trasie i nie jeżdżę jak emeryt spalanie na gazie jest wyliczone z trasy 200km trasie, 80km w miasto
spalanie na benzynę liczone jest ze 120km trasa 65km miasto
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Czw Gru 06, 2012 16:52
MG ZT-T 190
Koła 17", opony letnie 225x50, zimowe 205x55
Spalanie realne LPG ~11l/100km (trasa drogi gminne), ~12l/100km (autostrada).
Wszystko już po wymianie uszkodzonego termostatu oraz naprawie obydwóch padniętych VISów (regenerowane przez Dzieju jak sądzę), spalanie bardzo wyraźnie spadło. Przed naprawami autko potrafiło spalić w lecie w korkach w KRK 17l/100km LPG(włączona klima).
100km/h piaty bieg droga S3 do Szczecina, lato około 8litrów.
Miasto, zima, temp. minusowe 14-15 litrów.
Średnie spalanie latem w mieście 10,5 litra.
Benzynka oczywiście
2.0V6 automat, koła 17'(lato), 16'(zima)
U mnie spalanie LPG:
100%miasto 15-16l/100km
100%trasa 11-12l/100km
wszystko przy włączonej klimie
Ile km możecie zrobić na pełnej butli LPG? Zarówno po mieście jak i w trasie? Ja mam butle 55l ale wchodzi mi przy tankowaniu ok 47l - ale to podobno normalne. wszystko zależy od temperatury zewnętrznej itp
Ile km możecie zrobić na pełnej butli LPG? Zarówno po mieście jak i w trasie? Ja mam butle 55l ale wchodzi mi przy tankowaniu ok 47l - ale to podobno normalne. wszystko zależy od temperatury zewnętrznej itp
mi w lecie trasa Prudnik - Bukowina Tatrzańska (autostrada i zakopianka) przy 4 osobach + bagaże i autostrada tak 140 - 170 km/h wg. dystrybutora 8.4 l PB95, a miasto w zimie przy -10*C 14l PB95 a latem z klimą 12,5l PB95
silnik 2.0 V6
Otóż od ponad dwóch lat jestem posiadaczem ROVERA 75 2.5 V6 177 KM AUTOMAT. Wcześniej w sumie nie przyglądałem się zbytnio spalaniu, ale ostatnio zauważyłem pewną rzecz, proszę powiedzcie czy jest to normalne:
- cykl miejski ( tylko Wrocław, przyznam że nie jeżdżę jak dziadek, lubię jeździć dynamicznie, ale znów nie aż tak, że cały czas pedał w podłodze ) spalanie średnie ok. 18l LPG
- trasa ( autostrada, drogi międzymiastowe, prędkość 140-160 km/h + na autostradzie staram się używać tempomatu ) spalanie 12-13 l
Czy jest normalna taka rozbieżność? Mam na uwadze masę auta, waży prawie 1,5tony. Nie zauważyłem też jakiegoś pogorszenia dynamiki, czy coś w tym stylu więc VIS chyba raczej sprawne. Chociaż czy jest jakaś metoda, żeby sprawdzić je ew. bez rozbierania?
unreal69 weź pod uwagę oprócz masy pojemność - 2.5 litra swoje robi. Do tego automat zawsze podwyższa spalanie. W trasie jak jeździsz z prędkością 140-160 (nieważne, że na tempomacie - paradoksalnie jak masz 'wprawioną' nogę to spali mniej jak na tempomacie) to spalanie 12-13 litrów w 2.5 litrowym benzyniaku nie jest to sporo.
Na tempomacie tak myślałem nawet, że powinien spalić więcej. Wiadomo, jakieś wzniesienie, mocniejszy przedni wiatr itp. a prędkość zadana musi być, więc silnik non stop pompuje, żeby utrzymać prędkość Tylko zastanawia mnie ten cykl miejski, czy nie jest to aby za dużo? Tak jak mówię jeżdżę raczej dynamicznie, ale nie cały czas z wciśniętym pedałem w podłogę
Jeśli nie jeździsz jak dziadek to spalanie jest wg mnie normalne. Dane katalogowe mocno rozmijają się z rzeczywistością, do tego dolicz że LPG w zwykłej sekwencji zużywa około 15% więcej niż PB. Mój ZT-T 190 spalał podobne ilości gazu. Można było zejść do około 10l/100km LPG w trasie ale wtedy to już jak dziadek. Co prawda moje kombi jest cięższe ale jak jeździsz z prędkościami około 150 km/h to na pewno wyprzedzania sporo dochodzi i zużycie paliwa rośnie. Przy niesprawnych VIS czuć różnicę w mocy, ale spalanie LPG w moim przypadku nie wzrosło diametralnie, może o 1l/100km.
[ Dodano: Pią Mar 25, 2016 10:45 ]
Jeśli chodzi o jazdę na tempomacie to nie zauważysz znaczącej różnicy, sprawdzałem to i na kompie wychodziło mi na tej samej trasie kilkukrotnie około +0,2-0,3l/100km
Ja jeździłem Oplem Astrą 2.2 benzyna (manual) - spalanie gazu w mieście w granicach 12-13 litrów bez korków - w korkach w granicach 17-18 (tylko fakt faktem, że mam dość ciężką nogę ). Przy normalnej jeździe w trasie ok 10 litrów (prędkość 90-110) a po autostradzie 12-13 litrów także bardzo podobnie.
W mieście niestety ciężka buda robi swoje, szczególnie jak masz automat. Mam porównanie do ZS-a, który w trasie benzyny spala tylko około 0,5 l/100km mniej. Jednak w mieście (Olsztyn) różnica jest już znaczna, bo około 3 litrów. ZT-T 190 około 15-16 l w mieście, ZS 180 około 12-13 l.
Przy niesprawnych VIS czuć różnicę w mocy, ale spalanie LPG w moim przypadku nie wzrosło diametralnie, może o 1l/100km.
A czy jeżeli chodzi o te VISy (wiem, że jest już taki temat na forum) to czy da się je jednak jakoś sprawdzić bez demontowania układu? nie wiem komputer, albo jakaś inna metoda?
W kwestii spalania liczyłem się z tym, że to auto pociągnie swoje Ciężar jednak tak jak ktoś napisał robi swoje, wcześniej miałem Roverka 620 ti 200KM i pomimo swojej mocy spalał zdecydowanie mniej, ale tam nie dość że buda lżejsza, to jeszcze silnik Turbo o mniejszej pojemności, całkiem inna bajka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum