Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 14:57
Tacowski napisał/a:
A zaworu nie da sie wyjac bez spyszczania wody?? Wyjmujesz jeden waz i trzynasz by nie wyleciala woda a druga reja strawdzasz czy dziala zawor. Ja tam sprawdzilem zawor bez spuszczania wody
Gdzie wreszcie w 416 Si jest ten zawor cieplo-zimno? Patrzac pod maske widze tylko weze jak zachodza na krućce wystajace z grozi i nie ma tam zaworu, chyba ze jest w kabinie.
Wysłany: Pią Kwi 27, 2007 17:25
Dzieki, mam w tym samym miejscu. Zmylila mnie ta odleglosc od wejscia do grodzi, na moj rozum powinien byc zaraz przy przejsciu przewodow przez scianke.
U mnie problemik jest taki:
Wymieniłem chłodnicę parę dni wcześniej,na starej wszystko było ok,oprócz tego że była w niej dura.
Nawiew był,że nie było wytrzymać w środku od ciepła
Problem w tym że tego nawiewu już nie ma.
Chłodnica została założona w prawidłowy sposób,układ odpowietrzony
Termostat,był wymieniany około 2 lata temu.(tam nie patrzyłem)
Tak czytam tego posta,i myślę że coś się przytkało na nawiewnicy?
Dodam że chodnicę mi załatwił kolega,z innego R.
Przy zakładaniu zauważyłem że chłodnica była brudna wew.
Kolega ,zapewniał mi że to nie szkodzi (!?)
Po sprawdzeniu założenia,wszystko działało.
Było ciepło,wiatrak działał,termostat się otwierał ... cacy
Dziś już mogłem tylko podziwiać zimny nawiew.
(Węże wszystkie ciepłe, silnik cieplutki, po przejechaniu kilku km)
..ubyło mi wody,płynu nie wlewałem ,z tego powodu że najpierw sprawdzę chłodnicę.
syf był tylko w jednym otworze w chłodnicy,nie w dwóch dodam,teraz nie kumam w którym,jakaś czarna maź(?) bardzo śliska...
jeszcze dodam,że tam gdzie podchodzi gruba gumowa rura od filtra powietrza w ten kanał,gdzie ciągnie powietrze,jest ten syf !
W Grecji jesteś teraz czy w Polsce? Bo jak w Polsce, to wylewaj szybko tę wodę i wlewaj płyn... W której rurze masz ten syf? Tu masz obrazek http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003464
to raczej jest przepustnica,jak dobrze pamiętam,nie jestem dobry ,ale zawsze coś,masz tu obrazek,myślę że to moja przepustnica tędy wylewa mi się woda,z rdzą
Zajrzyj w takim razie do filtra powietrza i zobacz, czy nie jest on mokry. A co do chłodnicy, to ja bym proponował Ci ją wywalić i kupić nówkę. Ta jest zasyfiona w środku i całkiem możliwe, że również gdzieś dziurawa (być może ktoś wlał uszczelniacz do chłodnic, by zamaskować dziurę - stąd ten syfek w niej). Postaraj się znaleźć miejsce wycieku. Przez tą nieszczelność może Ci się zapowietrzać układ i stąd zimne powietrze w nawiewie.
Sprawdzałem u siebie z ciakawości ten zaworek w komorze silnika i jest tak, że jak mam ciepło na maxa to gdy ściągnę linkę, mogę ten zaworek jeszcze trochę zamknąć. Jakby linka była o ciut za długa. Da ją radę jakoś podciągnąć?
gacek, jak nie chce Ci sie dwa razy do roku przerabiac to lepiej tak zostaw i zobacz jak wyglada sprawa na zimnym na max. bo ja nawet wydluzalem linke. bo w zimie nie otwarty zaworek na full o ciut to niewiele zmienia, a latem otwarty o ciut to juz daje cieplem z nawiewow. wiec najlepiej ustaw tak zeby przy zimnym na max byl calkowicie zamkniety.
inna sprawa jest z linka od nawiewu centralnego bo tu trzeba przerabiac dwa razy do roku, bo tu zima nie domkniety o ciut to wielka roznica
mialem podobny problem rozwiązałem go plukając nagrzewnice tylko nie żadnym plynem czy cos w tym stylu tylko do plynu chłodzącego dodalem litr octu i pojezdzilem az sie zagrzal i wymienilem plyn:) pomoglo do tego w zimie mam plyn chlodniczy ponizej minimum(pusty zbiorniczek) niewiem akurat czy to pomaga czy nie ale grzeje:)
witam, mam roverka od niedawna wymieniałem termostat oraz płyn chłodzący. W aucie zaczeło być w końcu ciepło i pytanie w jakim położeniu powinien być czujnik temperatury silnikan bo u mnie jest w 1/3 skali. Z góry dziekuje za odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum