Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Niestety dziś zamilkł całkowicie sensor parkowania. Sprawdziłem i wszystkie czujniki bzyczą. Czy ktoś wie jak sprawdzić czy czujnik działa lub gdzie znajduje się głośnik od parktronika.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
_________________ Pozdr.
Dukat11
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 11:59, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 18:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 21:12
ups .
mozliwe ze sam glosnik siadl.
bo gdyby cos z systemem bylo nie tak to system alarmowal by to glosniczkiem jako jeden dlugi dzwiek.
a glosniczek znajduje sie pod tylna pułeczka .
musisz zdemontowac tylna p€leczke i sprawdzic sam glosnik czy jest podlaczony.
pozdro
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 29 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 22:26
nie to nie jest ten sam głośnik. U mnie np. jest tak że z tyłu mam dwa głośniki jeden z lewej drugi z prawej jak zbliżam się do przeszkody z lewej to pika z lewej a jak z prawej to z prawej a jak centralnie to z dwóch i jest to oryginalny parktronic Rovera
Pozwolę sobie odgrzać temat.
Mam w swoim r75 '99r , oryginalne czujnki parkowania w zderzaku, oraz w przeciwieństwie do wszystkich, to ja mam sterownik PDC montowany po LEWEJ stronie za tapicerką bagażnika podłącozne do niego 2 wiązki itp. Oczywiście po wrzuceniu wstecznego, zapalają się światła cofania, ale nic nie słychać, a w bagażniku pod półką mam taki widok:
Jak się nie trudno domyślić, jest to miejsce gdzie powinien być głośnik a jego tam nie ma... Czy mogę zastosować tam dowolny, mały głośniczek "muzyczny" ? Czy musi to być głośnik typu buzzer? Jakie parametry powinien mieć? Czy to "wszystko jedno" ?
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 13:05
falko29, ponieważ został przedwcześnie zamknięty Twój temat '' Manetka z komputerem ...'' nie zdążyłem napisać ,że możesz sprawdzić czy masz zmienione zegary.Wystarczy zrobić tzw.test zegarów i w p.1.0 odczytać zgodność nr. końcówki VIN.
Zegary są powiązane z modułem układu parkowania magistralą K-bus.
http://forum.roverki.eu/v...p?p=85346#85346
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Nie Sty 13, 2013 13:08, w całości zmieniany 1 raz
chciałem dopasować jakiś głośniczek "za grosze" , nie trzeba chyba dawać 30 zł + przesyłka na głośniczek jaki można dostać w elektroniku za 5 zł.
@
SeniorA napisał/a:
falko29, ponieważ został przedwcześnie zamknięty Twój temat '' Manetka z komputerem ...'' nie zdążyłem napisać ,że możesz sprawdzić czy masz zmienione zegary.Wystarczy zrobić tzw.test zegarów i w p.1.0 odczytać zgodność nr. końcówki VIN.
Wiem, że zamknęli temat i wkurza mnie takie coś, że zadaję jakieś pytanie, ktoś mnie odeśle do innego tematu i uważa, że po temacie, można zamknać....
Sprawdzę końcówkę VIN, chciałbym, by to były przełożone zegary, a nie włożona tylko manetka
falko na zdjeciu ktore dolaczasz do postu o parkomacie masz przeciez zamontowany glosnik,identyczny jaki poleca Ci kolega dukat,to jaki ty jeszcze glosnik chcesz montowac?
sprawdziłem dokładnie i to jest tylko obudowa z rzeczonego głośnika
[ Dodano: Nie Sty 13, 2013 15:35 ]
SeniorA napisał/a:
Sprawdziłem vin w liczniku i wyświetla mi tak: "12076" , jako końcówka vin, a w dowodzie i pod maską mam nr końcówke numeru "120768" Nr z dowodu jest dłuższy o "8" na koncu, ale to chyba nie gra roli ? Wygląda na to, że licznik jest fabryczny.
Mam ten sam problem światła wstecznego działają ale nie ma żadnego dzwieku parktronika.U mnie głośniczek znajduje się chyba w liczniku bo zawsze pikało mi gdzies z tamtych okolic.Auto po lifcie.Co było przyczyna braku dzwieku u was?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum