Wysłany: Pią Lut 08, 2013 10:35 Potrzeba pomoc dobrego matematyka
Witam,
Od pewnego czasu pracuję nad opracowaniem kolektora ssącego o zmiennej geometrii do silników k-series.
Zbudowałem model i zaczynam przeprowadzać symulację, ale utknąłem na jednym z obliczeń...
Potrzebuję wyznaczyć wzór na ładunek powietrza dostarczany do cylindra w osi kąta obrotu wału korbowego.
Już tłumaczę:
Od górnego martwego punktu tłoka do dolnego martwego wał korbowy wykonuje 180° i wtedy tłok powoduje zasysanie powietrza. Wykres taki będzie miał kształt jednego okresu sinusoidy:
Na osi X mamy kąt obrotu wału korbowego zaś na Y wartość ładunku powietrza dostarczanego do cylindra mierzone w m³.
Wyznaczyłem już wzór na tą sinusoidę wtóry wynosi:
Gdzie X to wartość kąta zaś A nieznaną którą muszę obliczyć.
Ogólnie Pole powierzchni tego okresu powinna wynosić pojemności cylindra czyli w tym przypadku 449cm³.
I tutaj utknąłem, nie wiem jak wyznaczyć A aby pole powierzchni tego tyło równe 449, kombinuję na różne sposoby ale nie idzie.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 10:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ciekawe... mi inaczej wykresy rysuje.
Sprawdzałem wzór tutaj:
http://www.jogle.pl/wykresy/
Oraz w google i wpisując (cos(((2*PI)/180)*x+PI)+1)*2 w obydwu przypadkach wykres zaczyna się od punktu 0, u Ciebie jakoś dziwnie w punkcie zero jest wierzchołek przebiegu.
Myślałem własnie że będzie trzeba to całkować... ale starałem się tego wystrzegać (chodź na uczelni z całkami i pochodnymi bardzo dobrze sobie radziłem).
Rozwiązanie jest aż śmiesznie proste... no ale
Czyli wzór pasujący mi to:
Gdzie:
r - promieć cylindra
h - skok tłoka
x - kąt obrotu wału
Wykres wypada taki:
[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 13:57 ]
faktycznie -cos... już wiem gdzie błąd, źle przepisałem wzór
[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 16:23 ]
Wzór działa i to całkiem ładnie.
Poniżej screen z przeprowadzonej częściowej symulacji:
Jak widać na wyjściu z kolektora w czasie zamykania zaworu następuje ściśniecie powietrza spowodowane jego pędem
Teraz tylko trzeba ustawić aby zjawisko powtarzało się przy 2tys oraz 5.5tys obrotów (czyli podniesienie mocy w dolnych i górnych obrotach).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum