Forum Klubu ROVERki.pl :: Radio VDO z CD Rover'a - Modyfikacje
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: greg-si
Wto Kwi 02, 2013 19:44
Radio VDO z CD Rover'a - Modyfikacje
Autor Wiadomość
ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 17:39   Radio VDO z CD Rover'a - Modyfikacje

Witam,

Będę tutaj opisywał modyfikacje jakie da się wykonać w tym radiu i które zrobiłem.

1. Drażnił mnie zawsze fakt bardzo słabego basu w tym radiu, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Oryginalnie siedzi tam końcówka mocy TDA7385 o mocy 4x 23W, podmieniłem ją na TDA7560 o mocy 4x 30W. Do tego wymieniłem kondensator na wejściu końcówki z 2'200µF na 10'000µF.

Niby niewiele ale bas nabrał wigoru, dobrze by było wstawić końcówkę o mocy gdzieś z 50W, ale jak na razie nie znalazłem jeszcze takiej która będzie pasować plug&play.

2. Sprawa błędów firmware.
Najbardziej drażniącym mankamentem w tym radiu jest RDS który działa beznadziejnie. Odświeżenie informacji na temat stacji odbywa się jedynie podczas jej załączenia, potem już nie następuje.

Będę musiał ściągnąć firmware z głównego mikrokontrolera i go przerobić, aby co pewien czas odświeżał dane ze stacji.

3. Wejście AUX.
Jest możliwość dobudowania złącza AUX do tego radia i możliwość jego wyboru z panelu. Muszę jeszcze dokładnie przejrzeć schemat, ale wydaje mi się że w radiu znajduje się odbiornik radiowy który dla każdego rodzaju modulacji ma osobne wyjście.

Wtedy wystarczy wypiąć jeden z demodulatorów z głównego procesora AUDIO i podłączyć do niego jakieś złącze AUX.
Wtedy np. podczas wyboru pasma UKF nastąpi pobieranie sygnału z AUX.

Ale jak już dokopie się do firmwaru to chcę podpiąć to pod przycisk Source jako dodatkowa funkcja, czyli będzie możliwość przełączania pomiędzy radiem, CD oraz AUX a w wyborze pasma zniknie możliwość np UKF czy AM.

BUDOWA RADIA:
Główny mikrokontroler:
Jest to TMP87PP21 kompatybilny np. z TMP87PP21 produkowany przez Toshiba.
Pracuje z częstotliwością 8MHz, timery wewnętrzne taktowane są prędkością 32kHz.

Procesor AUDIO:
Za procesor AUDIO robi TDA7342 z możliwością zmiany podbicia trebli i basu. Komunikacja z nim i jego ustawianie odbywa się cyfrowo po przez szynę I²C.
Można by poszukać lepszego układu, ale mankament jest taki że musi posiadać jedynie lepsze parametry, komunikacja musi odbywać się w ten sam sposób.

Końcówka mocy:
Oryginalnie jest to TDA7385.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Jakieś pomysły, propozycje, pytania?
Można pisać.

SPAMU¦

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 17:39   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 18:00   

Pierwsza propozycja to taka aby zakładac tematu w odpowiednich działach, a ten o car audio jest jeden dział niżej ;) Druga to nie lepiej kupić coś porządnego? Na rynku wtórnym jest pełno jednostek, które biją twoje radio nawet jesli uda Ci się zrobić wszystkie mody. Dla mnie to jest rzeźba dla samej rzeźby bo wydając 300zł możesz już mieć używkę z górnej półki.

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 18:45   

Ajajaj... zapomniałem o dziale car audio... mógł byś przenieść?

Co do sensu, fakt że jest to rzeźba dla rzeźby, ale na czymś trzeba zdobywać doświadczenie :)
Po za tym wole zostawić oryginalne auto w samochodzie, jakoś tam uzupełnia je a mi więcej nie potrzeba, świecących choinek mi nie potrzeba :)

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 20:49   

Taki wybór jest jednostek, ze spokojnie dobierzesz coś pasujacego designem do wnętrza poliftowej 45 z reszta moim zdaniem to radio w polifcie tez nie jest jakoś wybitnie dopasowane no ale jak chcesz kombinować z ori to kombinuj :ok:

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 21:44   

Co się da to pokombinuje, jak efekty będą mizerne to najwyżej zmienię.

Odpowiedz do tematu