Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 06:52 [R75] Nie działa radio brak dźwięku
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam wszystkich.
Niedawno kupiłem Roverka 75 wersja z dużą nawigacją. Problem polega na tym, iż nie działa radio. Na dużym wyświetlaczu mogę wejść tylko w opcje: komputer, nawigację - która nie działa(nie wciąga płyt), telewizję i ustawienia. Brak funkcji radia o ile powinna taka się wyświetlać , po wejściu w funkcję tv jest obraz ale bez dźwięku. Kasety jak również zmieniarka również nie działa. Byłem u swojego mechanika i wg niego jest nawalony tuner radia umieszczony w bagażniku. Prąd do zmieniarki jak i do tunera dochodzi. Kupiłem takowy tuner na allegro i po podłączeniu również nic nie działa. Sprzedający ze szrotu oświadczył, iż tuner nie był sprawdzany i nie daje pewności, że działa. Może problem tkwi gdzieś indziej?
Można by było przełożyć od kogoś ów tuner, żebym miał pewność, że to wina tunera.
Z góry dziękuję za udzielenie wszelakiej pomocy.
Nadmieniam, iż jestem z Pabianic okolice łodzi i mogę dojechać do każdego w tym obrębie celem ewentualnego sprawdzenia tunera.
Ostatnio zmieniony przez zeberekopp Czw Kwi 18, 2013 21:46, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 06:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
TV nie bedzie działoło bo masz tuner analogowy a jak wiesz sygnał analogowy już jest wyłączony, dlatego się dziwię, że masz obraz. Dźwięk możesz ustawić w ustawieniach.
Na wyświetalczu funkcji radia nie będzie, możesz ewntualnie mieć jeszcze telefon.
Audio generalnie włączasz prawą gałką , przyciskając ją i wtedy włączy się radio, kaseta lub CD
Źródło wybierasz dużym lewym klawiszem pod kasetą. Naciskasz i przeskakujesz pomiędzy CD, kasetą lub radiem.
Kalwiszami pod ekranem wybierasz CD lub zaprogramowane stacje radiowe
Mówiąc szczerze to na telewizji mi najmniej zależy. kiedy naciskam przycisk radia to nic się nie dzieje. W gdzie wyświetlane są stacje radiowe lub numer płyty itp.?
Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy radio jest nawalone, czy coś innego a może jest zakodowane - tylko jak to sprawdzić skoro nigdzie nic się nie wyświetla?
Bezpieczniki sprawdzone Bez uwag.
[ Dodano: Czw Kwi 18, 2013 09:24 ]
przy sprawnym radiu gdzie się wyświetlają stację itp.?
Pieta a gdzie są te ustawienia dźwięku?
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Kwi 18, 2013 09:05, w całości zmieniany 2 razy
Próbowałem i nic! Najgorsze, że nawet nie mam gdzie tego sprawdzić ani gdzie kupić.
Szukam już dwa tygodnie tego modułu (tunera) i nie mogę nigdzie kupić.
jeśli masz problem ze znalexieniem oryginalnego tunera radia - czyli Philipsa, to poszukaj na allegro lub na szrotach tunerów Beckersa o symbolu BM24 - montowane one były w BMW. Pasuje on idealnie bez żadnych przeróbek. Przy okazji - jeśli masz sprawną instalację, będziesz miał lepszą jakość dźwięku. Te tunery są po prostu bardziej dostępne od tych Rovera.
Ok rafalmis1 wyślij mi adres na maila zeberek@onet.eu
Wyślę tuner i chociaż będę miał pewność czy jest dobry.
[ Dodano: Nie Maj 12, 2013 20:35 ]
Witam ponownie!
rafalmis1 nie będę jednak wysyłał tego tunera gdyż sprawdzałem go u znajomego w BMW i jest dobry.
Wykryłem jednak gdzie może być problem z moim radiem, otóż dodzwoniłem się do poprzedniego właściciela Roverka i okazało się, iż w bagażniku z prawej strony brakuje jakiegoś małego modułu radiowego i faktycznie jest jakaś zwisająca kostka.
Nie wiem jednak jak ten moduł wygląda i w związku z tym nie mam pojęci gdzie go kupić.
Może ktoś pomoże
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum