Pomógł: 29 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 459 Skąd: Wrocław/Wieluń
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 21:04
kurde nie wiem już sam, sprzęgło ciągnie bezproblemu, nigdy się nie uślizgnęło nawet. Jak wcisnę sprzęgło to słychać jakby szumienie (gdy leciutko wcisnę to jest bardziej słyszalne). Może wysprzęglik ? łożysko oporowe ? a może skrzynia ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 21:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Kwi 25, 2013 10:00
pedał sprzęgła chodzi coraz ciężej, biegi zgrzytają coraz bardziej, słychać szum przy wciśniętym sprzęgle. Kupiłem sprzęgło (przy okazji wymienie skrzynie bo zgrzytała jedynka i wyskakiwała trójka) mam nadzieje, że to wystarczy ?
A u mnie tak było przed wymianą sprzęgła i po wymianie na Sachsa (chyba najdroższe dostępne) jest tak samo. Czyli u mnie pewnie będzie wina poduszek...
Jakie sprzęgło kupiłeś?
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
skoro słychać zgrzyty to może być to problem nie pełnego wysprzęglania - możliwe, że pompa sprzęgła lub wysprzęglik nie pracują jak powinny - u mnie zgrzytało i dało się zmieniać biegi dopiero po 2-3 pod pompowaniach pedałem, okazało się, że tłoczek w pompie był z jednej strony wytarty - ciśnienie puszczało pomiędzy uszczelkami w środku, nic nie ciekło na zewnątrz... wymiana pompy/tłoczka, odpowietrzenie i działa pięknie. Warto sprawdzić też wysprzęglik - może nie dopycha łapy sprzęgła do końca.
Wysłany: Sro Maj 01, 2013 11:54
nagle przestało szarpać łożysko oporowe dalej piszczy/szumi a auto przestało szarpać tak jak wcześniej ocb ? sprzęgło już w bagaźniku leży więc chyba nie ma sensu się zastanawiać nad wymianą ?
ja niby tez mialem wymieniane sprzeglo przez poprzedniego wlasciciela jakies 30tys km temu a tydzien temu rozlecialo sie lozysko oporowe (szumialo), pod koniec zywota sprzegla samochod rowniez drzal przy ruszaniu i byly problemy z wrzucaniem biegow, to powodowal docisk, jutro mam miec samochod do odbioru od mechanika, wiem tylko ze zalozone bede mial LUKa cene sprzegla i wymiany podam w garazu
_________________ Rover 45 2.0iDT 134km 297nm
Rover 416Si silnik hondy i automat 114km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum