Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Koledzy!
Pewnie już watek był poruszany wielokrotnie, ale do rzeczy. Stwórzmy ranking olejów silnikowych 10W40, czyli najpopularniejszych pólsyntetyków. Jakie marki polecacie. Mówcie o wadach i zaletach?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 13:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
My to możemy jedynie stworzyć ranking w/g ceny, bo co więcej
Na każdym z nich silnik będzie sobie latał, gdyby po którymś sie zatarł albo szklanki zaczęły pukać, to mógłbym napisać że jest be.
Trzeba by robić jakieś bardzo dokładne pomiary zużycia silnika spalania itp.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Znalazłem coś takiego http://motobajery.pl/olej...tyk-p-2862.html , tylko że piszą, że to półsyntetyk, a na opakowaniu jest jak wół SYNTHETIC. Czy widział ktoś w necie to tylko w wersji półsyntetycznej? Podejrzewam, że pisanie, że to jest półsyntetyk to czysty chwyt reklamowy, a ja nie chce rozszczelnić silnika i nadal jeździć na półsyntetyku,.
Ja bym tak traktował z dystansem testy przeprowadzone w Rosji. Unia europejska ma dosyć duże restrykcje co do jakości, w Rosji jak by to powiedzieć, bywa różnie...
Na wymianie wlali mi Shella 10W40 z tej serii max hiper ultra mega itd.
Źle auto nie chodziło, ale jak wlałem Valvoline Diesel Max Life, auto stało się cichsze delikatnie i troszkę elastyczniejsze.
Również do wspomagania zalałem specjalnego valvoline i jestem bardzo zadowolony.
Od teraz każde moje auto będzie zasilane tymi preparatami.
nic Ci nie rozszczelni ... możesz lać ... po prostu kiedyś to były półsyntetyki ale jak widać zmienili formułę i robia go już jako syntetyka. W każdym razie ja bym lał i się nie zastanawiał, skoro już wczesniej na nim jeźdizłeś JA wracałem z minerala na 10W40 maxlife w 2 autach i zero problemów a raczej tylko poprawa pracy silnika i żwawsze kręcenie przy odpalaniu.
Wysłany: Czw Sie 22, 2013 12:14
Brt napisał/a:
Cytat:
A co z tym Valvoline? Ktoś mi wytłumaczy?
nic Ci nie rozszczelni ... możesz lać ... po prostu kiedyś to były półsyntetyki ale jak widać zmienili formułę i robia go już jako syntetyka. W każdym razie ja bym lał i się nie zastanawiał, skoro już wczesniej na nim jeźdizłeś JA wracałem z minerala na 10W40 maxlife w 2 autach i zero problemów a raczej tylko poprawa pracy silnika i żwawsze kręcenie przy odpalaniu.
To jest i zawsze był półsyntetyk, na opakownaiu widnieje sythetic blend, a nie semi synthetic.
gammathough, chciałem skorzystać z tego przy najbliższej wymianie oleju ale boję się że potem silnik się rozszczelni i uszczelki szlag trafi i będzie się lało. Korzystał ktoś już z tego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum