Wysłany: Wto Sie 09, 2011 08:33 [R75] Autem na słowację
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.
Mam do Was gorącą prośbę. Wybieram się do Zakopanego i chcę skoczyć na Słowację. Czytam i cvzytam i głupi jestem. Wi emoże ktoś jakie są teraz konkretne wymogi słowaków odnośnie apteczki samochodowej? Mam info ale z 2006 gdzi esą agrafki 4 szt. i wiele innych rzeczy. Jak patrzę na allegro na apteczki to piszą tam że one spełniają normy unijne ale wielu rzeczy tam nie ma co ja mam wykaz. I jakbyście mogli napisać co oprócz tej apteczki trzeba jeszcze. Wiem że linkę, zestaw żarówek, bezpieczniki i kamizleka w środku. Może coś się zmieniło, bo jak się naczytałem o tych słowakach to mi się i jechać tam odechciało.
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Sie 09, 2011 08:58, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 08:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ile razy jechałem na Słowację to zawszę miałem tylko to co jest wymagane w Polsce. Z tego co wiem, to obcokrajowców w UE obowiązuje takie wyposażenie obowiązkowe, które jest wymagane w kraju gdzie zarejestrowany jest pojazd, czyli w tym przypadku musisz mieć dokładnie to samo co i jeżdżąc po naszych dziurawych drogach.
Z tego co wiem, to obcokrajowców w UE obowiązuje takie wyposażenie obowiązkowe, które jest wymagane w kraju gdzie zarejestrowany jest pojazd, czyli w tym przypadku musisz mieć dokładnie to samo co i jeżdżąc po naszych dziurawych drogach.
Z tego co wiem, to obcokrajowców w UE obowiązuje takie wyposażenie obowiązkowe, które jest wymagane w kraju gdzie zarejestrowany jest pojazd, czyli w tym przypadku musisz mieć dokładnie to samo co i jeżdżąc po naszych dziurawych drogach.
Oj nie jestem pewien, biorąc przykład z mojego wyjazdu do Bułgarii w tym roku musieliśmy się uposażyć w drugą kamizelkę ale nie pamiętam w którym kraju była wymagana..na pewno w UE (Słowacja, Węgry, Rumunia, BUłgaria)... to tak jadąc do Niemiec też trzeba "cośtam" miećwięcej w samochodzie niż u nas...
Ale to tylko tak nie do końca pewnie, lepiej niech ktoś sięwypowie kto ma więcej z tematem do czynienia.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
O to super...dobrze wiedzieć, a przy okazji sory za wprowadzenie w błąd, jak widaćtrzeba szukaćwiarygodnych źródeł bo ludzie różne głupoty przekazują dalej
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Jedź przepisowo, 50 to 50, 90 to 90... wracając z wakacji z Węgier minelismy 11-12 radiowozów, wszystkie z radarami... Ziomek Mercedesem cisnął przed nami (2-3 razy tyle ile wolno) i bardzo szybko został zatrzymany i nagrodzony bonusikiem w EURO dlatego radzę uważać
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wielkie dzięki, a napiszcie mi proszę jeszcze odnośnie wyposażenia. Wiem że to wariactwo ale czy wy mieliście wsio co trzeba? Przecież apteczki takiej jak chcą u nas nie kupię. Czy trzymać się przepisów jakie w Polsce są odnośnie wyposażenia?
Nie wiem dokąd chcesz jechać, jak w dzień jedziesz to nie polecam cisnąc na każdej wiosce bo lubią stać co wioskę gady jedne. Ogólnie to kanał 28 i się dogadasz z naszymi ciężarówkami wiec można śmigać. Polecam jadze w nocy ponieważ mniej Słowaków co jada jak sieroty i policji jest o 90% mniej
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Jadę do Nitry. Będę jechał przez Cieszyn. W sumie mam wyjechac od siebie o 21 żeby na miejscu być na 9 rano. Może się uda. W sumie przez długi czas będzie się jechać drogą expresową.
Co do apteczki to bardzo dobrze wyposażone były ostatnio w Biedronce za niewielkie pieniądze. Wprawdzie wymagana przepisami u nas nie jest, ale lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować i nie mieć
Myślałem ze jedziesz przez Zakopane czyli na Hyżne lub Sucha Hore
Jak do Nitry to najlepsza droga będzie jechać na Cadce i do Zieliny jest to może z 50km i wpadasz na Autostrade D1 i jedziesz do rozjazdu na R1 na 50. kilometr i zaraz jesteś w Nitrze
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wróciłem, udało się bez zatrzymania. Powiem tylko tyle że jakbym nie czytał w necie o tej policji to byłbym spokojny a tak to jazda na stresie że hej. Raz na autostradzie miałem ciśnienie wysokie bo policja chyba kogoś szukała ale nas puścili i nie trzymali uffff
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum