Wysłany: Sob Lut 15, 2014 20:57 [R220] Rozbieganie silnika/wymiana turbo
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
dwa dni temu zaczęła hałasować mi turbina. Na wolnych obrotach silnik pracował normalnie, hałas zaczynał się od około 1500obr. Zabierałem się za wymianę/regenerację turbiny jednak nie zdążyłem. Dziś stojąc w korku zauważyłem za sobą gęstą chmurę siwego dymu, zjechałem na pobocze i zatrzymałem się. Po dodawaniu gazu silnik inaczej niż zazwyczaj, szybciej wchodził w obroty nadal strasznie dymiąc. Słyszałem wcześniej o zjawisku rozbiegania się diesla i spalaniu oleju z turbo więc byłem przygotowany. Zgasiłem silnik, zapaliłem jeszcze raz i były te same objawy. Gdy ponownie zgasiłem silnik, zauważyłem że obroty zaczynają wzrastać, więc od razu zdusiłem go na 5. biegu. Teraz samochód scholowany na podwórko już nie odpala.
Mam do Was kilka pytań:
Czy wystarczy wymienić turbinę i ewentualnie wyczyścić układ dolotowy(węże, intercooler), czy należy sprawdzić/zrobić coś jeszcze.?
Czy jest szansa na wymianę turbiny bez podnośnika czy kanału? Jeśli tak to może ktoś podzielić się wskazówkami jak to zrobić?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 20:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum