Witam,ja zastosowałem u siebie trochę inne rozwiązanie .
Wyciąłem z pleksi na wzór oryginalnych nowe szybki do podświetlenia tablicy ( zastosowałem stare oryginalne uszczelnienie ,zerwane ze starych "szybek",wywierciłem odpowiednie dziurki.
Na nowe szybki nakleiłem niebieską folię samoprzylepną (taką jak do szyb) ,dałem zwykłe rurkowe żarówki ,tylko że nie 5,a 10 watowe i efekt jest POWALAJĄCY !
Światło mocne o efekcie ala ksenon z lekko niebieską poświatą
Naprawdę polecam ,koszt ,żaden ,zero błędów kompa (normalna żarówka ,,stabilna)
Dokładnie jak na zdjęciu powyżej
pochwal się proszę zdjęciem
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 07:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W kombi jest podobnie jak w sedanie??
i 2 sprawa od zewnątrz nie ma opcji żeby wymienić żarówki przezroczyste osłonki trzymają się na śrbki cyba torx ale łby pordzewiały i nie do odkręcenia więc zostaje opcja demontażu od środka....
oświetlenie LED to tylko do magistrali CAN BUS. Oszukuje kompa gdyż posiada rezystor imitujący rezystancje podobna do zwykłej żarówki. Polecam tylko z radiatorem gdyż na rezystorze wydziela się duża moc w wyniku czego bardzo się nagrzewa. Bez radiatora poświeci tylko kilka dni i do kosza! na foto przedstawiam żarówkę LED dedykowana do świateł postojowych. Na czerwono zaznaczony owy rezystor. W tym przypadku 2 połączone równolegle w celu zwiększenia mocy. Rezystora nie idzie dotknąć tak wysoką osiąga temperaturę. Padnie w przeciągu kilku godzin a komputer pokarze przepaloną żarówkę.
ja używałem LEDy dedykowane do świateł postojowych i przez pół roku było ok ale po tym czasie zaczęły mrugać jak stroboskop, to samo się tyczy takich z radiatorem miałem takie zamontowane w tablicy efekt ten sam po jakimś czasie (jedyne co to nie zapaliła się kontrolka spalonej żarówki mimo że one były już uwalone, dopiero znajomy jadący za mną powiedział że mam dyskotekę na tablicy) i tak się zakończyła przygoda z led-ami
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Wto Maj 27, 2014 13:55
Ja już nie mam problemu z tymi żarówkami. Rozebrałem całą listwe. Osilikonowałem całą płytke, a oprawki żarówek porządnie wyczyściłem drobnym papierem ściernym. Nie wiem jak u innych , ale u mnie przewodność była tragiczna bo na oprawce to był taki osad jakby coś tam rosło takie zielone. Od tamtej pory mam spokój. Ważne jest ,żeby odizolować całą instalacje od wody ,która po deszczach regularnie wszystko zalewa, aha i przy okazji zobaczyłem jak ta listwa jest badziewnie wykonana...
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
jeśli kupisz z wbudowanym rezystorem to przestanie sygnalizować, że spalona, najłatwiej szukaj pod hasłem: led canbus, taka żarówka będzie miała podobną rezystancje, chociaż wyjątki się trafiają
Możesz też wyłączyć sygnalizację spalonej żarówki w blendzie. Wtedy wystarczy pasek 3-5 diód na każdą komorę, bezpośrednio lutowane do przewodów zasilających przegnitą płytkę.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
miałem już dosyć "dyskoteki", raz jedna lampka świeciła, raz druga, innym razem dwie, jeszcze innym żadna - irytujące
założyłem nową listwę i jest super
gdyby ktoś był zainteresowany posiadam na sprzedaż nowa listwę z żarówkami (nie mam tutaj na myśli blendy tylko podświetlenie), więcej na prv lub kontakt mailowy mg_rover@outlook.com
Ostatnio zmieniony przez R75 Sro Lip 25, 2018 22:42, w całości zmieniany 2 razy
Odswierze temat.Nie moge odkrecic blendy.Obracaja sie cale sroby z nakretkami.Nie ma sposobu jak je wykrecic.Jesli wyrwe na sile jest szansa ze sie to jakos posklada,czy lepiej szukac nowej od razu?
jesz szansa mi się obrobiły 2 z 4 nie zapomnij że jest 4 odkręć te które się da i potem odciągaj blędę tak żeby zablokowało śrubę albo podwadzi czymśżęby się nie kręciła
ja to skleiłem jakimś super glue wsadziłem śruby i potem zalałem klejem na gorąco z pistoletu dobrze rozgrzanym trzyma jak wściekłe łatwo jest to zrobić bo blenda ma kształt takiego korytka i łatwo do zalać klejem aż się śruba zatopi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum