Wysłany: Pon Lis 10, 2014 13:28 [R600 SDi] Weszło za mało oleju przy wymianie
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Oddałem dziś auto do mechanika w celu wymiany oleju oraz filtru oleju.
W tym celu zakupiłem bańkę 4 litrową+ bańkę 1 litrową, ponieważ wg instrukcji wchodzi 4,8 litra.
Przy odbieraniu auta zostałem poinformowany, że weszło tylko 4,1 litra.Trochę się zdziwiłem, bo jak wcześniej wymieniałem 3 razy to wchodziło ok 4,7 litra.
Dlatego mam pytania :
1) Czy mechanik mógł coś źle zrobić ?
2) Kazał mi sprawdzać stan oleju i jak będzie mało na bagnecie to dolać. Nigdy nie robiłem dolewek więc czy jak będę dolewał to na ciepłym czy zimnym silniku ?
Auto zostawiłem do wymiany z "zimnym" silnikiem.Stwierdził jeszcze, że olej mógł zostać w kanalikach.
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 13:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 14:04
Pawkaz napisał/a:
2) Kazał mi sprawdzać stan oleju i jak będzie mało na bagnecie to dolać. Nigdy nie robiłem dolewek więc czy jak będę dolewał to na ciepłym czy zimnym silniku ?
co jakis czas po prostu sprawdź
Pawkaz napisał/a:
Auto zostawiłem do wymiany z "zimnym" silnikiem.Stwierdził jeszcze, że olej mógł zostać w kanalikach.
no generalnie lepiej ścieka na ciepłym, wiesz - jak masz gdzie to lepiej sam wymieniaj olej, nie bedziesz musiał pytac potem co i jak w dziale usterki
Dokładnie to . Ale nie ma co się przejmować, tylko następnym razem dobrze rozgrzać silnik lub zrobić przejażdżkę. Ja u siebie ostatnio sam zmieniałem olej + płukanka Valvoline. Zrobiłem sobie najazdy, przód stał z 50cm w górze , wystarczy by wsunąć się swobodnie pod samochód, zostawiłem na 1/2 godz, tak że wszystko z korka miski ładnie zleciało do końca. Potem zostało tylko wymienić stary filtr i zalać świeżutki 0W40 . Po kilkuset km, olej jest czyściutki i klarowny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum