Wymontowałem liltr i porażka, sam filtr jest w metalowej puszce osadzony na na dwóch krućcach z oringami. Nie ma możliwości otworzyć tej puszki tak żeby ją puźniej zmontować i żeby trzymała ciśnienie. W środku przez otwór widać że jest brudny jak sadza w kominie. Teraz mam dylemat co dalej, bo kupię urzywany i może być w tym samym stanie lub gorszym ( loteria ). A może ktoś wię jak zdemontować wężyki paliwowe z filtra? Są zamontowane termicznie. I jeszcze jedno pytanie czy ten filtr pasuje do R75
http://www.s-part.pl/71,w...er-do-2001.html
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 14, 2014 07:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podobny dół filtra tylko tam gdzie jest metalowa opaska jest puszka metalowa z dwoma wlotami z dołu i jednym z góry.
[ Dodano: Pią Sie 15, 2014 21:56 ]
Kupiłem i wymieniłem filtr cały w plastikowej obudowie ( było trochę przeróbek) i auto odzyskało ducha, teraz czekam do rana żeby sprawdzić czy będzie normalnie odpalał.
[ Dodano: Sob Sie 16, 2014 07:09 ]
Odpalił za pierwszym razem, bez żadnego piłowania rozrusznikiem. Problem tkwił jednak w filtrze paliwa. Producenci R 75 zakładali że filtr jest na cały żywot auta, lecz nie brali pod uwagę że samochody będą jeździć na polskim paliwie, które nie należy do najczystszych. Szkoda tylko że zostało mi 45 litrów benzyny czarnej jak smoła ( prawdopodobnie po rozszczelnieniu się filtra paliwa, wcześniej było żółtawe ale też nie do końca przejrzyste) oddam ją do warsztatu do mycia części silnika.
Chciałbym podziękować forumowiczom ale głównie Dzelo23 za pomoc i zaangażowanie, że nakierował mnie na ten nieszczęsny filtr paliwa.
po to mamy forum by się dzielić wiedzą i pomagać, super że eR działa jak należy.
Napisz jak możesz co to za filtr kupiłeś i jakich przeróbek dokonałeś bo ja wsadziłem używkę a w turbo podobno filtr pada po 30kkm więc za jakiś czas będę musiał coś działać.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Filtr kupiłem używany z 2003 roku (nowy kosztuje 270zł), ale widać gołym okiem że był od mojego 1000 razy czyściejszy, ponieważ od mojego filtra wężyki były czarne jakby przez nie smołę tłoczyli, a w tym co go kupiłem wszystko czyściutkie wężyki paliwowe przezroczyste. Oczywiście nie wiem jak w środku wygląda filtr, ale samochód jeździ, odpala, i ma wreszcie jakieś przyspieszenie Chciałem wrzucić zdjęcia ale nie wiem jak. (próbowałem ale nie chcą się załadować) a co do przeróbek: w starym filtrze przy pompie paliwa były trzy rurki, jedna od pompy druga gruba przelewowa i trzecia taka sama jak od pompy ale był podpięty jakieś dodatkowy mechanizm przelewowy. W filtrze który kupiłem nie było tego trzeciego wężyka z tym mechanizmem przelewowym. przeróbka polegała na obrobieniu mocowania wężyka który był podłączony pod wężyk od pompy paliwa w starym końcówka była termicznie wgrzana w kolanko i wejście pod szybko złączkę, a w nowym była wtyczka szybko złączka taka jak w pompie. Jak ktoś mi podpowie jak mam wrzucić zdjęcia to wrzucę
Witam.
Potwierdzam informację że filtr paliwa do Rover 75 1.8; 1.8 turbo i MG 1.8 turbo pasuje od mini coopera. Ja kupiłem Topran 501 431 756 i pasuje bez żadnych przeróbek.
Filtry VAICO V20-0717, ALCO FILTER: MD-607, HOFFER: 4831, MEAT & DORIA: 4831, MINI: 16 14 6 757 196 też powinny pasować gdyż występują jako zamienniki.
Za filtr toprana zapłaciłem 81 zł z przesyłką.
W tym temacie na ostatniej stronie są zdjęcia tego filtra, jest on papierowy bez jakiejkolwiek obudowy. Jak chcesz to mogę Ci wysłać stary to sprawdzisz czy będzie pasował.
Witaj.
poprzedni filtr paliwa miałem http://allegro.pl/plywak-...4777051999.html i się dziwiłem jak mogłeś wymienić na filtr papierowy ponieważ nie było opcji go otworzenia ( znaczy się dałem radę ale brzeszczotem, zwykła ciekawość jaki był zabrudzony ), ale teraz mam filtr od nowszego rocznika i jest to biała plastikowa puszka w którą można (chyba, tak się domyślam) otworzyć i wymienić sam wsad( filtr). Czy właśnie taki masz otwierany z obejmą metalową na środku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum