podobno Monroe są bardziej miękkie od KYBów. Też mi się ciulato jeździ, ale nie będę ich wymontowywał i sprzedawał, bo szkoda funduszu jak je dojeżdżę (a na naszych drogach to nie problem) to wtedy wrzucę coś innego niż KYB
_________________ Pozdrawiam,
pelson91
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolejny raz walnął mi znów lewy amortyzator z tyłu. Przejechał jakieś 26 tyś. Chcę wymienić na nowe wraz z poduszkami tym razem bo nigdy tego nie robiłem. Powiedzcie mi proszę czy te amory co są na allegro jak piszą oryginalne OEM są bardzo dobre czy nie? Miałem wcześniej jakies taki i auto fajnie się prowadziło. Potem 2 razy kupowałem Kayaby i był kosmos. Nie chcę ich więcej tym bardziej że tak często padają.
w s-parts mają oryginały, zakładaliśmy u zięciai, lataja od roku bez problemu
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Kayaby zdjąłem jeszcze tego samego dnia, co założyłem. Nie dało się z tym jeździć. Natomiast te od S-part mam już teraz prawie rok i jest idealnie. Wyglądają w każdym szczególe jak oryginalne i zachowują się tak jak oryginały. Warto.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Dzięki za odpowiedź. A powiedzcie mi proszę czemu tak amortyzator pada tak często. Przecież to coś nie żeby 3 raz je wymieniać. Czy ma na to wpływ poduszka amora czy to wina czegoś innego? Czy po prostu amory kayaba się nie nadają do naszych aut?
MG TF 160 srebrny pocisk
jedyne co kupuje harta to filtr kabinowy bo i tak trzeba go wymieniać a spełnia swoje zadanie.
MG TF 160 srebrny pocisk
oby jak najdłużej, ale harta to za darmo bym nie chciał, nawet w sklepach w których sprzedają części harta się z nich smieja
To ciekwae bo syn w Focusie , jeżdzi z amorami Hart już prawie pięć lat i nic się nie dzieje, a za darmo to ja z kolei nie wziąłbym Kayaby!
Dobre do wozu drabiniastego a z trwałością też szału nie ma !
Ja założyłem amory SACHS i póki co - rok jazdy, około 20kkm - jest spokój
No i SACHSy są bardziej miękkie od KYB, w sumie to podobne są do oryginałów, no może minimalnie twardsze, ale tak w granicy komfortu, więc chwalę sobie.
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
z moich doświadczeń:
Oryginał - bajka ale to było 150kkm temu
KYB - wóz drabiniasty, zero komfortu i trwałość niska, jeden wylał po pół roku i nie chcieli wymienić obu więc serwis słaby.
OEM - zbliżone do orginału o ile mnie już pamięć nie myli bo były KYB pomiędzy. Dość miękkie i czyć to w szybkich zakrętach. Od roku się trzymają
Przy wymianie amorów z tyłu odkręca się na dole srubę a na górze jak są mocowane do poduszki?? dostęp jest od spodu czy od bagażnika? Dzięki za porady!
karol77787, dostęp masz z bagażnika. Zdejmujesz (lub odchylasz) materiałowe boczki bagażnika i na nadkolach będziesz widział dwie nakrętki po każdej stronie. Wykręcasz i amortyzator sam schodzi razem z poduszką.
Przy ponownym dokręcaniu pamiętaj, żeby tych śrub zbyt dużą siłą nie traktować, jeśli dobrze pamiętam w RAVE było tam 22 Nm.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum