Wysłany: Sob Lis 12, 2016 19:47 Uszkodzony sterownik.
Cześć,
Dzisiaj rozebrałem Webasto.
Nie było wiele sadzy, pompa płynu, paliwa działa, wentylator też ok.
Natomiast płytka sterownika ma widoczne ślady przegrzania tranzystora (BTS117) znajdującego się na prawo od cewki, na samym jej brzegu.
Jaka mogła być przyczyna tego uszkodzenia? Za co odpowiedzialny jest ten tranzystor?
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sob Lis 12, 2016 20:20
odpowiada za sterowanie pompką paliwa, trzeba sprawdzić czy pompka jest ok i czy niema zwarcia na przewodach, zwarcie w samym sterowniku też jest możliwe
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
sash997, mam pytanie, czy dokładając do webasto telestart t91 coś jeszcze trzeba robić żeby mieć w pełni funkcjonalne ogrzewanie uruchamiane pilotem? Czy panel klimy odpali gdy płyn zagrzeje sie do +30 stopni czy trzeba cos jeszcze dołożyć?
Myślałem o tym żeby dołożyć telestart do swojego ale koszty są za wysokie. Psługując się tą instrukcją "Ogrzewanie postojowe w ROVERku 75 CDT, CDTi" i zakupionym na allegro sterownikiem GSM + timer założyłem sterowanie samodzielnie i działa a koszt całości (łącznie z kosztami przesyłki) to 205 zł za sterownik ,timer ,przekażniki , podstawki przekażników i diody
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Lis 16, 2016 11:48
Remigiusz napisał/a:
sash997, Jestem ciekaw. No to najgorzej dorwać wsad
Już po operacji sash997 wgrał zdalnie nowy wsad dzięki czemu sterownik zaczął coś reagować, po czym dał kilka wskazówek co do samego pieca i teraz stanęło na tym, że piecyk na teście komponentów:
- włącza pompkę paliwa
- włącza dmuchawę
- włącza test kołka żarowego
Walczę jeszcze tylko z pompką cyrkulacyjną, która na krótko działa, ma rezystancję 9,9KOhma. Po uruchomieniu testu pompki w WTT zapala się lampka CP ale pompka nie reaguje i zaraz wywala błąd zwarcia pompki. Podejrzewam tranzystor BTS112A, ale jest drogi i niedostępny na miejscu więc najpierw w miejsce pompki jak będę miał chwilę wstawię żarówkę 12V 5W, jak ruszy to będę obstawiał pompkę.
Towarzyszu sash997, mam pytanie do piecykowego guru.
Webasto grzeje u mnie bardzo ładnie, odpala z pilota, wchodzę do ciepłego Roverka.
Zauważyłem jednak, że gdy już odpali (niezależnie czy z pilota, czy samo po odpaleniu przy temp. < 5st.) to nawet po przejechaniu 200km bez przystanków, na normalnie zagrzanym silniku (wskazówka na środku skali), po zatrzymaniu i zgaszeniu nadal słyszę, że wentylator piecyka pracuje jeszcze jakiś czas (a kto wie, może pracuje też pompka cyrkulacyjna).
To jest ok, czy może powinno być tak, że gdy już dogrzeje do wymaganej temperatury to się wyłącza?
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Lis 16, 2016 14:44
wellman napisał/a:
prebenny, tak też mi się wydawało. No to teraz drugie pytanie - co może być nie tak, gdzie tego szukać i jak to naprawić?
co prawda moje jeszcze nie działa ale ostatnio przekopałem ogrom informacji na ten temat i czy ono u Ciebie nie przechodzi po prostu w tryb chłodzenia? U mnie po próbach uruchamiania w trybie diagnostyki pod kompem nawet po nieudanej próbie odpalania na komputerze jest komunikat "chłodzenie", wtedy jeszcze wentylator w nim jakiś czas kręci .
Marcin84, może tak być. Tylko czy po jakimś czasie nie powinien się mimo wszystko wyłączyć całkowicie? Bo na razie wychodzi, że jak już odpali to będzie wentylatorem kręcił aż do wyłączenia silnika (i kilka chwil dłużej).
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
longer86, czytałem bardzo uważnie ten i inne tematy oraz opis w RAVE i to co napisałeś było mi już od dawna znane. Nie mam problemu z tym, że po krótkiej jeździe i wyłączeniu silnika słyszę jeszcze pracujące webasto, to norma.
Zastanawiam się wyłącznie, czy powinno nadal pracować po 2-3-4h jazdy, gdy optymalna temperatura chłodziwa jest już dawno osiągnięta, a wentylator piecyka mimo to nadal pracuje.
Na to odpowiedzi nie znalazłem. Jeśli już gdzieś tu jest to przepraszam, nie dopatrzyłem, bądź łaskaw mnie do niej poprowadzić.
Więc sobie wybierz."
longer86, na panelu ustawione wszystkie funkcje na automat, tryb ECON.
Nie dostrzegam nieprawidłowości w pracy termostatu. Płyn nagrzewa się szybko, temperatura na zegarach i w LiveData jest ok i po zagrzaniu się utrzymuje na stałych poziomie, nie opada i nie przegrzewa się.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum