Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam,
Czy w moim R45 z 2004 1.8 po lifcie jest skrzynia R65 czy IB5 >? mam znią od roku problem, polegającym iż na luzie "trekocze", nasilające się gdy auto jest pod obciążeniem klimy. Gdy wcisne sprzęgło trekot zanika. Biegi wchodzą normalnie, płynie nic nie zgrzyta, moc tak samo bez zmian, sprzęgło nie ślizga się, tylko ten trekot na luzie...... Myśle by wymienić ale czy to pomoże >? Może ktoś miał taki przypadek.
Weług fotki, odpowietrznika, to R65 tak mi się wydaje, ale po 2003 miały być montowane tylko IB5
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 21, 2018 22:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
do ZS zalałem teraz Shella 75W80, wczesniej miałem Valvoline 75w80 i oba moge polecic, bardzo ładnie pracuje skrzynia. Do taty do Freelandera (też 1,8 z pg1) zalałem Elfa, elegancko pracuje. Także coś markowego kup i będzie git (2litry potrzebujesz). A znając życie hałasują łożyska na dyfrze
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
U mnie gdy padło łożysko dociskowe - jak sugerował kol. iktorn73 - tak to właśnie było słychać - luz : terkotanie, wciśnięte sprzęgło : cisza. Objaw terkotania pojawił się któregoś dnia i w ciągu 3 może 5 dni tak się nasilił, że musiałem wymienić. (Silnik 1,4 skrzynia IB5).
Wymieniłem sprzęgło kpl. , łożysko oporowe było już naprawdę tragiczne a grubość tarczy dramat. Nowy olej Texaco MTF 94. Niestety trekot dalej jest na jałowym i zanika gdy wcisne sprzeglo. Ale za to sprzęgło chodzi jak maselko a biegi to lepiej niż w służbowym aurisie hehe.
Teraz szukam skrzyni PG1 i przy okazji jakiejś naprawy na podnosniku będę wymieniał.
Szkoda, że przy okazji zmiany sprzegla nie wymieniles od razy skrzyni, teraz robota 2 razy Możesz kupić nowe łożyska, koszt na pewno większy ale efekt pewny
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Czy jest możliwe aby ten dźwięk nie dochodził jednak ze skrzyni a np. cięgna, bądź, której jego części. Pytam dlatego ponieważ Gdy silnik jest wyłączony to jak poruszam lewarkiem to z okolicy skrzyni wydobywa się taki sam dźwięk.
Drugie pytanie dotyczy półosiek czy w wersji po 2004 na półosiach były także gumowe odważniki ?
Czy jest możliwe aby ten dźwięk nie dochodził jednak ze skrzyni a np. cięgna, bądź, której jego części. Pytam dlatego ponieważ Gdy silnik jest wyłączony to jak poruszam lewarkiem to z okolicy skrzyni wydobywa się taki sam dźwięk.
Powodem dźwięku jest luz na mocowaniu drążka zmiany biegów.
Też to miałem.
Zapytam tak dla pewności: czyli w R45 po lifcie 1.8 benzyna jest skrzynia PG1 i w tej skrzyni olej można wymienić? Bo gdzieś tu czytałem chyba, że się nie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum