Dzieki za podpowiedz...to jest tak sprawdzilem pompke pod pedalem i jest lekko zapocona....pod silnikiem nie sprawdzalem... a w kabinie pod pedalem mam oslone to chyba nie bylo by widac czy kapie...a pompke mam jeszcze chyba orginalna bo jest na takim plastikowym wezyku..i jest plastikowa..
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 20, 2019 16:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
kazek, prawdopodobne miejsca wycieku jak poniżej:
- wysprzęglik (sprawdzić łączenie skrzyni biegów z silnikiem)
- pompka sprzęgła (kropelki mogą wisieć na obudowie pompki ale może też przeciekać z tyłu na jej połaczeniu z przewodem
- przewody, połączenia (szczególnie w wersji metalowej/skręcanej)
- sam odpowietrznik
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Witam.Mam szybkie pytanko czy w moim Roverku 75 CDT wysprzęglik znajduje się poza skrzynią jak w BMW czy trzeba zrzucać skrzynie,bo jest w środku.Jeśli na zewnątrz to może sam wymienię,jeśli w środku to do mechanika .Z góry dziękuję za pomoc.Jeszcze jedno pytanko jaki płyn dolać bym mógł jakoś do mechanika dojechać?
Mi chyba też pada wysprzęglik. Zapowietrza się układ i ubywa płynu w zbiorniczku od pompki. Odpowietrzam i dolewam płynu co miesiąc. Wycieku przy pompce nie widać, mam klapę pod silnikiem więc też nic nie widać.
Pompkę TAZU i wysprzęglik (nie wiem jakiej firmy, nie jest metalowy w całości) nowy zakładałem w lipcu 2014 roku od landroverowy.pl to chyba i tak długo działało
Nie wiem jakiej firmy teraz wysprzęglik kupić. Na Allegro najbardziej popularny teraz jest NTY za 130 zł. TAZU już nie robi metalowych?
Czy myślicie że to pada wysprzęglik i jaki byście polecali?
Jeżeli przy pompce nie widać wycieków to najprawdopodobniej pada Ci wysprzęglik. Firma TAZU dalej ma w swojej ofercie metalowe wysprzęgliki http://www.tazuparts.com/...ysprzeglik-r75/
Ja bym odradzał wstawianie tanich, łatwo pękają przy próbie montażu.
metalowa obudowa nie jest niestety gwarancją długiej bezawaryjności wysprzęglika...
Wymiana wysprzęglika delikatnie mówiąc nie należy do najprzyjemniejszych w naszych klasykach więc warto kupić lepszy żeby za chwilę nie zrzucać znowu skrzyni.
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Niestety czasami "tanio" znaczy "drogo"- kupisz tani zamiennik i może paść szybko. Ponownie demontaż skrzyni nowy wysprzęglik, taczka na kanale 2-3 dni i nerwy. Jeżeli chcesz jeszcze długo trzymać fure zainwestuj w oryginał LUK. Zrób to raz a solidnie , lepiej dołożyć 300-400 niż ponownie wywalać 1000
_________________ SAMOCHODY SIĘ NIE PSUJĄ , TO WŁAŚCICIELE O NIE ŹLE DBAJĄ
w wielu miejscach ludzie piszą ze od Freelandera wysprzegliki sa lepsza - ale z czym sa lepsze? Po zdjęciach widać ze to ta sama konstrukcja co do rovera 75. Czy nie jest aby tak ze ten sam wysprzeglik jest w jednym opisie do r75 a w innym do freelandera?
no własnie, nr mogą wynikać np z innej długości przewodów, ale czy konstrukcyjnie sam wysprzeglik rożni sie czymś? Na moje oko nie, ale w łapach wysprzeglika od ferdka nie miałem i fajnie jak by ktoś kto je porównał coś podpowiedział
Różnią sie też mam 10 lat wysprzęglik z freela plyn zmieniałem raz przy okazji zakładania pompki Tazu. Miałem w rękach freelanderowy i wygląda tak samo jak z Rovera ale nawet u angoli piszą że jest wzmocniony więc raczej jest w nim coś mocniejszego. tak czy inaczej ja bym kupił Tazu bo mimo że były przypadki że zdechły to i tak były sporadyczne i śmiem twierdzić ze najpewniej spowodowane błędami montażu mechaników bo naszych aut byle kto nie potrafi zrobić.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
sknerko, nie bardzo Cie rozumiem - masz z ferdka 10 lat i jest ok, a mimo to założył byś tazu ktory sie sypie? Ja już miałem 2 tazu i montowałem sam, raz z całym kompletem sprzęgła i dwumasa - to się łożysko wysypało w wysprzegliku.
Finalnie nie polecam tazu, bo jak się okazjo po rozbiorce tego rozsypanego łożyska, w środku brakowało 1 kulki. Pierwszy tezu standardowo sie rozlał.
Teraz jeżdżę dalej na tym dziadowskim tazu poskładanym z 2 sztuk - z rozlanego wziąłem łożysko, a z drugiego resztę. Zrobiłem ze 20 tys na takim kombinowanym i na razie jest ok, tylko jak długo ...
Witam wszystkich na forum.Mam dziwne objawy na pedale sprzęgła otóż czesami jest twarde i nie ma na nim luzu, a czasami jast tak luźne ze nie mogę zmienić biegów.Pedal wraca z opóźnieniem do gory. Pompka, sprzeglo, wysprzeglik niedawno robione. Może uklad zanieczyszczony? Proszę o pomoc w temacie z góry dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum