Wysłany: Nie Lis 07, 2021 12:12 [MG ZR 2005 Diesel] jaki olej?
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Cześć Panowie i Panie.
Po kilku latach wróciłem do marki Rover w wersji MG ZR (jak w temacie). Jaki olej stosujecie w tej marce? W tej chwili zalany jest 10W40, ale zastanawiałem się nad pełnym syntetykiem.
Z góry dzięki za sugestie.
Pozdrawiam wszystkich.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 07, 2021 12:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jaki olej lejesz zależy od silnika jaki masz w samochodzie a nie marki samochodu.
Ale pewnie CF/B2 albo CF/B3 jest zalecany. 10W40 albo 15W40, baza bez znaczenia jak spełnia te normy
To jaki olej lejesz zależy od silnika jaki masz w samochodzie a nie marki samochodu.
Ale pewnie CF/B2 albo CF/B3 jest zalecany. 10W40 albo 15W40, baza bez znaczenia jak spełnia te normy
Jasna sprawa, że zależy od silnika. Sprawdziłem kilka wyszukiwarek oleju i wszędzie potwierdziło się, że 10w40, więc nie będę się wygłupiał z syntetykiem. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
Są syntetyki 10w40 np. PMO
Ja do motocykla leję syntetyczny 15w50 - lepkość nie ma nic do bazy oleju. A syntetyczna jest lepsza.
Nie mniej jednak bez problemu możesz wlać 5w40 - jak przyjdą tęgie mrozy to silnik będzie miał lżejszy rozruch.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum