Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 305 Skąd: Kutno
Wysłany: Pon Paź 02, 2023 18:10 Spalony komputer silnika 2.5 v6
Z na razie nie wiadomych przyczyn zjarał mi się sterownik silnika . Za radą kolegi marcin.misek kupiłem drugi i dałem fachowcom do przelutowania kości pamięci z mojego uszkodzonego do tego świeżo zakupionego . Komputer założyłem wszystko niby ok błędów nie ma z modułem się łączę ale niestety silnik kręci ale nie odpala . Co jeszcze mam zrobić żeby zagadał ?
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
Witam, mam 3 pytania, które nie padły w całym obszernym temacie:
1. proszę o informację jak zachowają się sterowniki pamięci foteli kiedy są DWA (komputer kierowcy i pasażera) podłączone jednocześnie podczas programowania. Czy oba się zaprogramują jednakowo czy wywali jakieś błędy czy należy odłączać jeden podczas programowania drugiego? Dodam, że teraz oba pracują poprawie i niezależnie.
2. taka sama sytuacja dotycząca PDC (jeden oryginalny z tyłu), drugi dodany z przodu. Ten przedni nie obecnie nie jest podłączony do linii K.
3. Czy po podłączeniu PDC (przedniego) do linii K, moduł haka na wstecznym będzie również wyłączał przednie PDC i czy ewentualnie da się w przednim wyłączyć wyłączanie przy wstecznym?
A co chcesz programować w sterowniku fotela, czy PDC?
Jak chodzi o PDC, to przydaje się jedynie diagnostyka, ale programowania tam nie ma co zaglądać. W SMAC, to nawet do diagnozy nic nie ma.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
kamyk___, a w jaki sposób zrobiłeś wyzwalanie przedniego czujnika? Ręcznie przyciskiem czy jakoś automatyczne ? Kojarzę że w pdc była taka funkcja 4 lub 8 czujników i chyba zaznaczało się przód/tył ale ze to przeszczep z BMW to nie wiem czy w r75 też tak działa
dawidd, przedni włącza się jak stacyjka jest w pozycji II (zapłon) ale mam dodatkowy wyłącznik zasilania z podtrzymaniem do wyłączenia zapłonu (lub z palca), bo autobusy, motory i część ciężarówek wzbudza czujniki, czasami duży deszcz przy szybkiej jeździe (woda chlapiąca spod kół) też powoduje piszczenie
Włączanie grzania lusterek i spryskiwaczy szyby po włączeniu grzania tylnej szyby (działa
automatycznie i lub z przycisku), może komuś się przyda podczas zabaw z Toafem
Z przykrością informuję, że BCU sprawdza rezystancję tego przekaźnika (w sumie to fajnie, że to robi) ale załączony schemat nie zadziała Zapalają się kolejno kontrolki na liczniku: spalona żarówka, błąd silnika i ciśnienie oleju + po wyjęciu kluczyka ze stacyjki świeci się wyświetlacz duży i mały. Przerobiłem schemat ale nie mam jeszcze rozrysowanego, jak namaluję to załączę.
Ostatnio zmieniony przez kamyk___ Czw Kwi 04, 2024 21:22, w całości zmieniany 1 raz
1. proszę o informację jak zachowają się sterowniki pamięci foteli kiedy są DWA (komputer kierowcy i pasażera) podłączone jednocześnie podczas programowania. Czy oba się zaprogramują jednakowo czy wywali jakieś błędy czy należy odłączać jeden podczas programowania drugiego? Dodam, że teraz oba pracują poprawie i niezależnie.
Zważywszy na fakt iz nie ma tam żadnego security access, to powinny się zaprogramować tak samo - ale czy tak bedzie na pewno - nie wiem - nie sprawdzałem.
Cytat:
2. taka sama sytuacja dotycząca PDC (jeden oryginalny z tyłu), drugi dodany z przodu. Ten przedni nie obecnie nie jest podłączony do linii K.
To samo jak wyżej.
kamyk___ napisał/a:
3. Czy po podłączeniu PDC (przedniego) do linii K, moduł haka na wstecznym będzie również wyłączał przednie PDC i czy ewentualnie da się w przednim wyłączyć wyłączanie przy wstecznym?
Oczywiście ze go wyłączy - nie masz przecież adresacji że ten jest tylny a ten przedni, oba będą sie zachowywały tak samo. A na dodatek jak oba na raz będą wysyłały informacje to będzie burdel na K-BUS.
W PDC jest taka opcja jak Reversin Signal - ale jak to działa, i czy działa - nie wiem - musisz przetestować.
Jest też opcja Trailer Hook - wyłączenie jej też powinno wyeliminować wyłączanie podczas wrzucenia wstecznego.
A nie prościej kupić moduł PDC z E39 poliftowego ? masz od razu wyjście na przednie i tylne czujniki - tylko wiązkę trzeba pociągnąć na przód, i guzik dodać.
Ponadto w PDC są zaszyte charakterystyki pojazdów w którym to PDC jest, w Roverze 75 jest rożne kodowanie dla Sedana i rożne dla Kombi.
marcin.misek, Dzięki za odpowiedź.
PDC i fotele programują się jednocześnie (oba sterowniki tak samo), odczyt danych sterownika (identyfikacja) odbywa się losowo - który pierwszy się odezwie ten się pokazuje.
Udało się połączyć. W zasadzie nie wiem jak, bo nic nie zmieniałem. Jedynie co to łączyłem się jeszcze z innymi modułami i po tem spróbowałem z silnikiem i się udało.
No i tu jest pewnie problem.. bo mi tez ie to czasami zdarza - musze to przetestować i naprawić kiedys.
dawidd napisał/a:
czy toaf łączy się z pompa ABS w mg zr 2004r
Nie, to co wyswietla to jakies bzdury.. mam w planie to dodać.. mam nawet pompe ABS - ale nie wiem czy odpowiednią..
[ Dodano: Pią Kwi 05, 2024 00:02 ]
kamyk___ napisał/a:
Ostrzeżenie
Zalogowanie niemożliwe! Twoje konto zostało zablokowane lub nie zostało jeszcze zatwierdzone.
Gdzie jest ten komunikat ? Bo na pewno nie w TOAF Mobile..
haha... nawet nie wiedziałem że tam można utworzyć jakieś konto.
Nie jest to do niczego potrzebne.
Tworzenie konta odbywa się poprzez aplikację mobilną.
marcin.misek, masz jeszcze wersje źródłową TOAF dla windows?
Może byś zrobił jakiś lifting i poprawił kilka rzeczy, które są zjebane.
W dobie AI myślę, że możnaby było zaszaleć
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum