ja aktualnie posaiadam unidena 520xl + antenke Hustlera IC-100
Radio moim zdaniem całkiem ok. No moze głośnik powinien być lepszy ale da sie wytrzymac.
Natomiast antenka hmmm dla osób które kontaktuja sie z kims kto jedzie przed nim jest ok no dobra moze i łapie te 5 km ale to chyba za mało i chce wymienic na coś o długości 2m. Nowa antenka bedzie umieszczona na klapie bagaznika
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Cze 15, 2011 14:14, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 12:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja mam takiego samego Unidena 520 XL, a antenkę mam kiepską, ale na razie starcza.
Myslę o czymś dłuższym na klapę, ale na razie jeszcze się nie zdecydowałem.
Ale używam tylko w trasie, bo w mieście boję się, że mi się nim ktoś zaopiekuje.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
mam ONWA MK2 (10-letni szumofon) + ALAN 9+ (150cm) na klapie
radio zmieniam w przyszlym tygodniu na president Jimmy (najprawdopodobniej) lub tego wlasnie unidena.
ostatnio pozyczylem tegoz unidena od Walkie i wybralem sie z nim na wycieczke... moim zdaniem rewelacja. na mojej antenie z Kowar mialem lacznosc na okolo 55km (z kims z A4), wiec do antenki tez nie mam zastrzezen.
grunt to dobrze zamocowac i zestroic i bedzie wszystko grac
w miescie nie wyciagniesz wiecej niz 5km (reszta bedzie zaszumiona i bedziesz to wycinal sam RFgainem lub SQ) wiec nawet 2m antena Ci nic nie da.
_________________ God, root - what's the difference?
w roverze zamierzam zrobic tak samo ewentulanie w tylnej klapie oczywiscie na gorze
antena to LEMM AT1500
Temat został podzielony ponieważ część wątku nie pasowała do treści tematu. Temat o legalności Unidena 520xl znajduje sie pod adresem http://www.roverki.pl/for...p?p=96816#96816
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Ostatnio zmieniony przez Revolt Pią Kwi 06, 2007 10:47, w całości zmieniany 3 razy
Mając jeszcze Hondę holowałem kumpla Focusa do Leszna. On miał CB i ja miałem CB. Siedzieliśmy na kanale 39 i przekazywaliśmy sobie instrukcje i przy okazji urządziliśmy małe pogaduchy Na kanale ogólnym informowaliśmy kierowców większych aut o naszej sytuacji (był późny wieczór i ciemno) i prosiliśmy o wyrozumiałość oraz nadmienialiśmy, że postaramy się ułatwić im wyprzedzanie nas... cała trasa minęła w spokojnej atmosferze.
W drodze powrotnej z Leszna następnego dnia jak chciałem trochę pocisnąć i jechał przede mną TIR to grzecznie prosiłem, żeby "przepuścić małą czarną" i za każdym razem kierowcy większych aut z CB na pokładzie robili mi miejsce, za co oczywiście im dziękowałem. Przy okazji uzyskałem kilka informacji o korkach i kontrolach radarowych i odbyłem szybki kurs z korzystania z słupków wyznaczających odległość.
Jeśli chodzi o używanie na mieście to kilka razy podawano mi trasę przejazdu jak musiałem dostać się na ulicę, której nie znałem i oczywiście również szły informacje o kontrolach drogowych i utrudnieniach.
To czego się na pewno nauczyłem to: kierowca TIRa wcale nie równa sie cham, CB radio nie służy tylko do "ochrony" przed policją
CB radio służy przede wszystkim do pomagania sobie w trudnych sytuacjach (np.pytanie o droge itp.) pod warunkiem że sie go używa zgodnie z przyjętymi zasadami, niestety coraz więcej ludzi traktuje to jako legalny antyradar co nie jest mile widziane
Pozdrawiam Piotr
Brt: po pierwsze do określenia pozycji na trasie, a po drugie często kierowcy mówią, że na którymś tam kilometrze w tym i tym kierunku jest wypadek albo stoją misiaki i podają tylko kilometr, a nie podają miejscowości... więc siłą rzeczy musiałem się tego nauczyć
Brt: po pierwsze do określenia pozycji na trasie, a po drugie często kierowcy mówią, że na którymś tam kilometrze w tym i tym kierunku jest wypadek albo stoją misiaki i podają tylko kilometr, a nie podają miejscowości... więc siłą rzeczy musiałem się tego nauczyć
CB bardzo sie przydaje, generalnie pozwala oszczedzic troche kasy i ja dzieki temu czuje sie bezpieczniej.
jadac nad morze kiedys jechalismy z kolega na dwa auta i dwa CB. nie gubilismy sie i mozna bylo pogadac nakanale prywatnym.
w trasie na biezaco bylo wiadomo gdzie susza, gdzie sa korki, gdzie sa wypadki.
na obwodnicy trojmiejskiej po ciemku szla kobita z zakupami, gdzie ruch pieszy podobno zabroniony wiec kierowcy na biezaco sobie przekazywali info o kobicie zeby jej bubu nie zrobic.
w drodze powrotnej, jechalam sama na CB.
stojac w korku w suchym lesie kolo poznania, facet posiadajacy CB zapytal czy do WRO i czy omijamy korek, przeprowadzil mnie bocznymi uliczkami tak ze przeprawa przez poznan trwala 10 minut.
dowiedzialam sie od milych kierowcow tira jak zrobic kiszone grzyby,
i jeszcze jedna zabawna sytuacja, jadac na trasie tez wlasnie nad morze, tirman, ktory nazywal mnie rybka pyta sie gdzie jade, ja na to ze nad morze, no to sie pyta czym jade, ja na to roverem, cisza, cisza, cisza, cisza....rybko, jak zamontowalas CB do rowera?
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 20:15
walkie napisał/a:
i jeszcze jedna zabawna sytuacja, jadac na trasie tez wlasnie nad morze, tirman, ktory nazywal mnie rybka pyta sie gdzie jade, ja na to ze nad morze, no to sie pyta czym jade, ja na to roverem, cisza, cisza, cisza, cisza....rybko, jak zamontowalas CB do rowera?
no ale faktycznie, jak?! na dynamo?
taaa
mamy taki tandem,i przy nogach pasazera jest uchwyt
Jeszcze mam gdzieś w domu Alana 27 - nie miał papieru i był za duży jak dla mnie, więc kupiłem U 520 XL.
Valander_wwa napisał/a:
swoją drogą to poszukuje teraz fajnej gruchy z pogłosem i sql. Ma ktoś na sprzedaż?
Nic mnie tak nie denerwuje jak pogłos w radyjku.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
no ja mam niby zabronionego unindena ale zasiegi odbior ma swietny. jak na kompletna lamerke w kwestii CB zakup mi sie udal
też mam zabronionego Unidena ale na sklepie mieli jeszcze stare zapasy więc mam na niego papier, że spełnia normy sprawuje sie całkiem dobrze jak na radio bez bajerów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum