Wysłany: Pią Maj 06, 2016 07:36 [R 45] Montaż diod led światła dzienne
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam,
montowałem wczoraj ledy w samochodzie. Wszystko podpiąłem jak należy wg instrukcji. Światła są wyposażone w automatyczne włączanie/wyłączanie (zależy od świateł mijania). Po podłączenia do PLUSA świateł mijania po ich włączeniu diody led powinny się wyłączyć a tak się nie dzieje. Sprawdzałem podłączając je prosto do akumulatora (klema PLUS) i wyłączają się jak należy. Całą operację robiłem przy wyłaczonym silniku a tylko przekręconym kluczyku stacyjki.
Dziś rano teściu rzucił pomysł czy to nie czasem wina tego, że jest to diesel i grzeje świece żarowe przed zapłonem w związku z czym idzie mniejsze napięcie na światła.
W związku z tym pytanie - czy ktoś już tak miał i czy ledy zgasną po zapaleniu samochodu.
Od razu uprzedzam, że ledy odłączyłem i sprawdzę dopiero w weekend jednak może ktoś już kombinował z nimi i miał podobnie.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 06, 2016 07:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podaj model tych świateł.
Jesteś pewny że podpiąłeś się do plusa świateł
W moim np. plus do świateł jest podany cały czas, a przerywana jest masa.
Może warto podpiąć się do plusa, ale pozycyjnych, wtedy ledy zgasną już przy włączeniu pozycyjnych.
Mój zamontowany układ wykrywa też czy silnik pracuje na podstawie napięcia w instalacji. Tak że przydałoby się wiecej info.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
na pewno są podpięte do plusa świateł mijania (sprawdzałem który to plus przy użyciu innej żarówki). Model podam niebawem. Idę się bawić z tymi światłami...
próbowałem podłączać do świateł postojowych, mijania i na wszystkie możliwe kombinacje kabelków. Ni chu.
Nie chcą się wyłączyć. A jak dotknę klemy + na akumulatorze tym kabelkiem z LEDów to się wyłączają pięknie.
Może to być problem napięcia w kablach świateł mijania/postojowych ? Chociaż nie wiem jakim cudem by się to stało.
Jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ?
W ostateczności zamiast automatu wyłączania zrobię sobie wyłącznik ledów w kabinie i już.
Wczoraj montowałem takie światła-chinole. radze zmienić to na coś lepszego. W tamtych działo się podobnie, nie wyłączały się po podpięciu do pozycyjnych. Okazało sie ze jedna z lampek jest popsuta.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Już je podpiąłem, kolega ma te same w corsie i jemu działa. Sprawdzałem podłączenie, wszystko pasuje jak u niego. Tylko on nie ma diesla. Spróbuję jeszcze masę podpiąć gdzie indziej ale wątpię by to coś dało..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum