Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam Panowie
Powiem krotko i na temat.
Pare dni temu mialem wymianke silnika na taki sam jak poprzssni.
Przy uruchomieniu oto takie cuda ,zamieszczone w linku.
Pomógł: 37 razy Dołączył: 07 Sie 2008 Posty: 530 Skąd: Warszawa/Magdalenka
Wysłany: Sro Wrz 07, 2016 18:45
Czyli mineralny a powinien być półsyntetyk . Chociaż nie podejrzewam żeby źródłem stukania był olej to jednak bym wymienił żeby nie zatkało magistrali olejowej.
Powinno się lać 10w40 minimum półsyntetyk. Jak zalejesz zły olej to popychacze lubią stukać. Ewidentnie coś stuka w obrębie wałków/zaworów. Sprawdź ustawienie rozrządu, trzpienie na kołach przy wałkach, synchronizację VVC. Jeśli nie będzie to nic z tego co wymieniłem to niestety skończony VVC lub uszkodzenie mechaniczne w głowicy. Napisz dokładnie co Ci robili podczas wymiany silnika.
Mialem 2 dni na wymiane silnika, i zostal wymieniony caly silnik , osprzet moj , oprocz korektora ssacego , zostal z tamtego silnika , mialem doczynienia juz z tymi stukatami i okazalo sie zle ustawione zmienne fazy , ale dlaczego tak nierowno pracuje ? to tez moze byc spowodowane zmiennymi fazami raczej nie . wiem ze mam 3 swiece swoje a jedna jest ze starego silnika bo nie bylo czasu na kupno bo wyjazd byl pilny.jeszcze ich nie zdarzylem wymienic na nowe takie same
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Pią Wrz 09, 2016 00:28
Mogą być wyklepane, ale w momencie kiedy wałki są zblokowane na długi czas otwarcia, co jest słyszalne w tym wypadku klepanie na wolnych obrotach będzie nawet w "cichych" vvc.
Problem polega na zblokowanym którymś z mechanizmów, uszkodzeniu cewki sterującej lub zatarciu tłoczka w korpusie HCU. Kup ELM327 i sprawdź jakie błędy się pojawiły.
Na castrolu u mnie popychacze zaczęły stukać, stało się to tylko po zmianie motula na castrol. Stukały około2 minut, po powrocie ma motul ucichły. Teraz leje valvolina i też jest cicho.
Na forum było już kilka/kilkanaście a może i kilkadziesiąt przypadków opisanych że na castrolu stukają popychacze, ja mam wrażenie że K-seria go po prostu nie lubi.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum