Wysłany: Pią Lut 17, 2017 20:47 [214 Si] Brzęczenie silnika po wpadce z biegami
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Roverka 214 Si 1.4 16 V
Mój problem wygląda następująco:
Gdy jechałem do pracy pod górkę, już dosyć rozpędzony niechcący zamiast "5" wrzuciłem "3" - szarpneło, zmieniłem szybko na 5 ale stracił moc i zgasł... Dodam, że auto nie było dosyć rozgrzane..
.
Po odpaleniu wszystko ok dojechałem do pracy. Wieczorem, gdy skończyłem pracę zauważyłem, że podczas odpalenia auta coś mi brzęczy przez kilkanaście sekund w silniku. Po ok. minucie, czasem nawet mniej - brzęczenie ustaje. Pojawia się zawsze po dłuższym postoju. Raz wydaje się że głośniej raz mniej.
Pojechałem do mechanika wszedł pod spód i stwierdził, że to brzęczy gdzieś jakby w misce olejowej. Do końca nie był jednak pewny miejsca...Dodam również, że pobrdzękiwało również tego samego dnia właśnie u mechnika mocno gazując i puszczając gaz. Teraz - 2 dni od tego zdarzenia nie zaobserwowałem tego zjawiska jadąc autem (tylko jak odpalę po przestoju na zimnym).
Niecały miesiąc temu wymieniałem olej w silniku. Przyznam się, że pożałowałem kasy i kupiłem coś najtańszego. 10w40 pół syntentyk.
Czy to może być wina oleju? A może coś się mogło urwać i wpadło do miski podczas tej niefortunnej zmiany biegu?
Mechanik nie był w stanie mi pomóc niestety...
Miał ktoś z Was drodzy forumowicze podobny przypadek?
Proszę o pomoc! Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 17, 2017 20:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na 3 biegu to można nawet i 150 km/h pojechać, więc jeśli jechałeś mniej to taka redukcja (o ile nie strzeliłeś cudownie ze sprzęgła) nie powinna robić na sprawnym samochodzie wrażenia.
Jak i tak będziesz wymieniał olej to nie zaszkodzi sprawdzić co kryje miska olejowa i od razu sobie uszczelkę wymienisz. Gorzej jak dźwięk niesie się ze skrzyni biegów.
Pewnie szarpnęło motorem i podwójna rura w wydechu się oberwała i brzęczy okolice miski olejowej pasują do tego objawu idealnie jesli wbilbys 1dynke to pewnie byłoby ciekawiej, ale z 5 na 3 raczej będzie żył motór.
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum