Wysłany: Sob Kwi 29, 2017 21:53 [R200] Woda pod tylną kanapą, pleśń
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 1997
Wyjąłem siedzisko tylnej kanapy do wyczyszczenia i zauważyłem że pod nią gromadzi się woda. Blacha była wilgotna, a gąbka nasiąknięta w miejscu mniej więcej na środku kanapy
Jest też pleśń w paru miejscach, w rogach tapicerki bagażnika(gdzie nadkola łączą się z podłogą), na tapicerce podłogi bagażnika, w zakamarkach tylnej kanapy, parę kółek na półce bagażnika od spodu i na plastikach fotela kierowcy,, na tylnych passach bezpieczeństwa, co dziwne zapachy stęchlizny nie czuć w środku. Samochód ostatnią zimę stał w nieogrzewanym garażu, czy to może być powód?Czy po oczyszczeniu, osuszeniu i normalnym używaniu pleśń nie powinna wrócić, czy powinienem szukać przecieków? Skąd może cieknąć w to miejsce?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 29, 2017 21:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A co do kierowcy itd. może uszczelki drzwi, u mnie uszczelki drzwi któregoś dnia całkiem przestały się trzymać i porpostu odpadły. Najpierw jedna, a po sprawdzeniu reszty okazało się, że wgl nie trzymają.
Sylikon pomiędzy takimi kółkami - jak zdejmiesz uszczelke to zobaczysz, i przyklejasz uszczelke.
[ Dodano: Nie Kwi 30, 2017 12:09 ]
Czy powinieneś szukać przecieków ? No woda w aucie to nie jest normalna rzecz więc powinieneś szukać
Z wężyka spryskiwacza tylnej szyby. Pod kanapą biegnie wężyk i na domiar złego na wysokości fotela kierowcy jest łączony. Przejrzyj jego trasę szczególnie przy lewym nadkolu.
Stęchlizny nie czujesz, bo płyn nie gnije ale pleśń się wytworzy.
Nie mam, ale to może dlatego że nie mam tam koła Mam lpg, no i centralnie pod wnęką jest niezaślepiony otwór przez który spływa wszystko co tam trafi. W bagażniku sucho pomijając miejsce pod zamkiem klapy
NoPE napisał/a:
Z wężyka spryskiwacza tylnej szyby.
Którędy on biegnie? Wiem że wychodzi do klapy z lewej strony i idzie do bagażnika, ale nie widziałem go pod kanapą.
Saaphyri napisał/a:
A co do kierowcy itd. może uszczelki drzwi, u mnie uszczelki drzwi któregoś dnia całkiem przestały się trzymać i porpostu odpadły. Najpierw jedna, a po sprawdzeniu reszty okazało się, że wgl nie trzymają.
Wkoło uszczelek suchutko, wykładzina też, uszczelki trzymają się i nie są sparciałe.
Saaphyri napisał/a:
Czy powinieneś szukać przecieków ? No woda w aucie to nie jest normalna rzecz więc powinieneś szukać
O ile nie ma w samochodzie próżni to woda jest normalną rzeczą, kwestia jej ilości
Jeszcze co do wentylacji-czy jest w bagażniku jakiś otwór którym ma ulatywać "zużyte" powietrze? Z lewej strony zauważyłem dziurkowaną tapicerkę, ale za nią nic takiego nie ma.
To z tylnym spryskiwaczem to dobry trop, dzisiaj dopiero sprawdziłem czy działa i... nie pryska.
co do wentylacji-czy jest w bagażniku jakiś otwór którym ma ulatywać "zużyte" powietrze?
Jest kratka wentylacyjna przy tylnej lewej lampie - za tymi dziurkami w tapicerce.
nanab napisał/a:
Którędy on biegnie?
Pod kanapą, a dokładniej pod wykładziną, po tej pionowej ściance. Od kompa SRS biegnie tuż pod wiązką kabli.
Na zdjęciu na żółto zaznaczony. Jak się przyjrzysz to też i wężyk zobaczysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum