Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witajcie,
Ostatnio jeden z moich ksenonów zaświeca się i gaśnie lub nie świeci już od chwili włączenia. Postanowiłem więc wymienić komplet żarników - najlepiej samodzielnie. Czy ktoś podejmował się tego sam? Na jakie "niespodzianki" muszę się przygotować?
Do wymiany żarnika konieczny jest demontaż zderzaka i wyjęcie całych lamp?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 17, 2018 23:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Raczej nikt tak zaawansowanej technologii przez 19 lat jak auto produkowane nie dotykał samodzielnie. Kup sobie żarniki D2S, targnij zderzak, wyjmij lampę, odkręć pokrywę i wymień żarnik na nowy. Poskładaj do kupy i jeździj. Zamienniki chińskie za 25 zł / szt. odpuść sobie, bo to max. rok świecenia i to jeszcze kiepskiego.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Dzisiaj zamontowałem komplet żarników osrama 4300 K, wszystko zebrałem do kupy i ... problem nie ustąpił. Lewy reflektor po włączeniu chwilę mruga i gaśnie - dokładnie tak samo jak przed wymianą. Może jednak poprzednie żarniki były w porządku, a problem leży gdzieś indziej? Jedna z cewek ma lekko podtopiony plastik, ale włożyłem ją do prawej lampy i działa bez zarzutu. Co to może być? Przetwornica? Co jeszcze mogę zrobić?
Wymiana sama w sobie bez większej filozofii, tylko trzeba uważać na boczne zatrzaski przy zdejmowaniu zderzaka. Całość niestety trochę czasu zajmuje.
Sprawczynią problemów okazała się jednak przetwornica - po jej wymianie wszystko wróciło do normy, a nowe żarniki nikomu nie zaszkodzą
Za drugim razem zdjęcie zderzaka zajęło mi kilka minut, więc wymiana żarników w pół godziny jest możliwa.
Podczas tych prac zauważyłem, że w moim Roverze jest komplet ?przetwornic? podwieszony za lampami z drugiej strony zacisków zderzaka. Urządzenie podpisane jest jako "ballast system xenon-light 12v 5dv 007 760-47". Są też dwie wtyczki wychodzące z urządzenia, jednak nigdzie nie podpięte. Oba urządzonka robią więc faktycznie za balast Czy to jest oryginalna roverowa część, czy raczej dowód na próby założenia ksenonów przez poprzednich właścicieli? Auto fabrycznie ksenonów nie miało, dołożyłem oryginalny zestaw dopiero w ubiegłym roku.
Przepraszam ze odkopuje temat, mam jednak pytanie odnosnie narzedzi potrzebnych do demontazu zderzaka i wymiany zarnikow.
Z tego co widzialem wystarczy klucz nasadowy 10 z przedluzka i krzyzakowy srubokret.
Nie mam niestety warsztatu i musze sie doposażyć w podatawowe narzedzia. Od razu maly offtop moze polecicie jakas skrzynke narzedzi na poczatek do 300 zl
_________________ Byl Rover 75 2.0 CDT jest MG ZT 2.0 CDTi
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
ale jak z boku? Przecież w 75 zderzak jest na wcisk, trzyma sie na ślizgaczach do błotnika. Trzeba go po prostu energicznie pociągnąć i zejdzie. Później tylko odkręcić śruby na gorze i od dołu i tyle.
Wymiana zarnika jest prosta jak już zrzucisz zderzak. Oznacz sobie jakimś markerem mocowanie lamp, chociaż ogólnie i tak dobrze by było odwiedzić stacje diagnostyczna po demontażu ksenonów
nie mówiąc o odkręceniu śrub na łączeniu zderzak - dolna osłona silnika, oraz zderzak - nadkole
Mi
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
a no fakt, na dole male trójkąty trzymają sie jeszcze na śrubkach do zderzaka. Ostatnio siedzę tylko przy dłubaniu w Zr i tam faktycznie trzeba zderzak odkręcić od nadkola, w r75 jest łatwiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum