Wysłany: Sob Maj 26, 2007 11:09 [R416] Problem z ABS-em
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam.
Mam nadzieję że temat dobrze zatytułowałem tzn że chodzi tu o ABS.
Problem wygląda tak:Bardzo często skręcając np na skrzyżowaniach,jadąc przed spore koleiny
lub po prostu hamując z przodu auta dochodzi dzwięk : "dzzzzzzzzz" który przypomina mi tak jakby naciągającą się sprężynę.Taki sam dzwięk słyszałem kiedy ABS naprawdę zadziałał tzn prawie "kopnąłem" w hamulec.
Ostatnio nawet oglądałem "Szkołę Auto" gdzie Wisławski mówił że ABS działający takie dzwięki
może wydawać-ale czemu mnie się to dzieje wtedy jeżeli nawet nie hamuję albo hamuję ale naprawdę bardzo lekko
Temat piękni zatutyłowany
Co do reszty, to czesto bywalo, że przyczyną wariowania ABSu jest pęknięty pierścień któregoś z kół. Obejrzyj pierścienie od ABSu i może znajdziesz przyczynę.
Zastanawia mnie tylko ten dźwięk, bo mi się raczej kojarzy działajaca pompa ABSu z dżwiękiem typu trrrrrrrrrr i pulsowaniem hamulca A moze coś w zawieszeniu CI trzeszczy, bo to bardziej podpada na dżwięk typu "sprężyna" A czy na postoju jak zakołyszesz autem, to coś słychać??
jeśli zdarza się to tylko na dziurach (bruku, torowisakch itp) to moze też oznaczać poprostu padnięte amortyzatory, i koła tracąć przyczepnośc zatrzymują się co powoduje zadziałanie ABSu
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 200 Skąd: Bojanowo, Leszno
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 19:24
Mam to samo i w takich samych sytuacjach jak opisuje coona, to nie ma nic wspólnego z ABSem. Odłącz ABS i będzie się działo to samo.
Wiele razy męczyłem o to mechanika, kazałem mu jeździć autem i słuchać tylko z cholerstwem jest tak, że na postoju usłyszeć się właściwie nie da a w czasie jazdy ciężko zlokalizować, jedynie tyle, że "idzie od kół". Mechanik sprawdzał mi zawieszenie, końcówki drążków, wsio ok. Tylko, że to nadal "ptinka" jak wlecę w konkretną dziurę (a już najczęściej jak wlecę w dziurę przy skręcaniu).
Jak zlokalizuje winowajcę to napiszę ale na razie nie wiem co to.
jeśli zdarza się to tylko na dziurach (bruku, torowisakch itp) to moze też oznaczać poprostu padnięte amortyzatory, i koła tracąć przyczepnośc zatrzymują się co powoduje zadziałanie ABSu
Trochę mi dałeś do myślenia, ale nie tyle amortyzatorami ponieważ na 100% są OK ale oponami-mam je już bardzo zużyte i może na zakrętach typu parking gdzie jest trochę żwiru lub piasku lub na dziurach opona traci przyczepność.
Jak zmienię ogumienie to dam znać czy coś pomogło.
Wrócę do tematu o którymś kiedyś pisałem tj o włączaniu się (czasami) kontrolki ABS po przejechaniu po torach kolejowych.Dziś znów miałem ten "problem" i odnośnie tego tematu myślę że winowajcą są lub jest czujnik ABS.
Kiedyś będąc u mechanika coś o tym z nim gadałem i podobno jest troche problemu z wyjęciem go-mówił mi coś nawet o "połowie dnia" tylko nie wiem czy trzeba je wymieniać czy są np zaśniedziałe i wystarczy je przeczyścić.Po prostu niesprawny czujnik daje sygnał i ABS się załącza-tak mi się wydaje.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 200 Skąd: Bojanowo, Leszno
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 22:27
Ja mam padnięty czujnik w prawym kole (albo przetarty przewód, tak czy siak nie ma połączenia elektr.) ale nie mam kiedy tego sprawdzić więc jeżdże z odłączonymi ABSami na razie. Jeśli chcesz sprawdzić czy wine za te dźwięki ponosi ABS czy to coś w zawieszeniu to po prostu odłącz kostke ABSu od pompy. To takie masywne "kwadratowe" coś, chyba z aluminium, za lewym nadkolem przy przegrodzie silnikowej, odchodzi od tego dużo cienkich rurek. Na górze ma metalową klamre, która zaciska kostke z wiązką elektryczną, otwórz klamre i podważ kostke, wystarczy, obwód się odłączy.
Kiedyś będąc u mechanika coś o tym z nim gadałem i podobno jest troche problemu z wyjęciem go-mówił mi coś nawet o "połowie dnia"
yyy mi to zajęło coś koło 2 minut z przodu, z tyłu czujnik siedzi w piaście więc ewentualnie można go odłączyć, co skraca czas do nastu sekund... wymontować go niestety nie sposób, jak już to całą piastę, ale to tez napewno nie pół dnia...
coona napisał/a:
tylko nie wiem czy trzeba je wymieniać czy są np zaśniedziałe i wystarczy je przeczyścić
to nie tak... czujnik dziala na efekt Halla więć oczyszczenie go nic nie da. Poprostu cewka sprawdza zmiany pola magnetycznego, wytworzonego przez magnes (który też jest w czujniku,) wywołane obecnością materiału ferromagntycznego, albo jej brakiem, nie da się tego rozebrać więc i naprawić
coona napisał/a:
Po prostu niesprawny czujnik daje sygnał i ABS się załącza-tak mi się wydaje.
raczej niesprawny czujnik by został wykryty przy samodiagnostyce, i zapaliłby Ci żarówkę na desce i wyłączył ABS. Ergo: raczej jakiś peknięty pierścień.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
najtaniej kupić pierścień z używki na allegro, pośrednio tanio używany przegub (w tym samym sklepie
a najlepiej u Tomiego nowy przegub bodajże coś koło 250 PLN
Mam do wymiany przegub, totalnie rozwalony, strzela itp. Dlatego pomyślałem, że to może jego wina.
Dzisiaj bardzo dynamicznie ruszyłem i zapaliła się kontrolka ABS'u.
Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka się nie pali, ale jak tylko ruszę znowu świeci.
Rozpędziłem samochód (50km/h), żeby sprawdzić czy ABS działa. Niestety koła się całkowicie blokują.
Czy czujnik z 1.6 rok 96 pasuje do 2.0 z 99 roku?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Daj spokój czujnikowi
Prawdopodobnie winny jest przegub - nawet jeżeli pierścień ABS nie jest pęknięty, to możliwe, że w związku z uszkodzeniem przegubu, jest przesunięty. W tym układzie czujnik go nie widzi a efekty już znasz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum