Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 14 Skąd: Oxford, England
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 10:08 [R214i 1.4 98] Jaka moc głośników ??
Witam wszystkich. Chcialbym sie dowiedziec o jedna, pewnie banalną rzecz: mam radio o mocy 4x45. O jakiej mocy gosniki mam kupic tak, zeby to fajnie chulało. Nie mowie o jakims super czyms tylko chodzi o w miare czysty dzwiek. Maja byc one do przodu. Rozmiary tez mile widziane.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 10:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przy radiach samochodowych nie można przesadzać z mocą i jak kupisz dobre głośniki o mocy 100W RMS to radio Ci tego dobrze nie napędzi, ponieważ ta moc podawana przez producenta radia (4x45) jest zawsze ściemą. Do samego radia stosuje się niskie moce głośników
Polecam poczytać fora odnośnie car audio, jeśli chcesz zrobić dosyć dobre nagłośnienie za niską cenę. Często są zestawienia aktualnych głośników, które dobrze grają pod samym radiem bez dodatkowego wzmacniacza.
Musisz jeszcze zwrócić uwagę, że Rover serii 200 uchodzi (sam go nie miałem i jedynie wiem to z opinii wypowiadanych na forum) za słabo wygłuszony samochodu, więc mógłbyś przed kupnem głośników pomyśleć też o tym.
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:53
Dzięki chłopaki za pomoc. Mi generalnie o to chodzi, żeby miec w miare czysty dzwięk ponieważ te fabryczne są troche przymułowate. Nie potrzebuję super basu, żeby mnie było słychać z odległości 1 mili tylko żeby w środku było powiedzmy przyjemnie. Jeśli chodzi o jakieś wygłuszenia to tu jest ciężko z takimi rzeczami, tzn. mieszkam w Oxfordzie (nie żebym sie chwalił czy coś), jest to duże miasto i wbrew pozorom nie ma tu jakich takich serwisów zajmujacych sie takim czymś. Jak na ironię jest również tylko jeden sklep ze sprzętem audio do samochodów i z wyborem też kokosów nie ma Pozdrawiam
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 11:35
jeżeli chcesz mieć fajny dźwięk w roverku 200 to musisz wygłuszyć boczne drzwi, taka jest opinia większość ludzi na tym forum ( sam też to uczynię przy zmianie głośników)a potem sprawić sobie głośniczki z dystansami. Zamontować wszystko możesz sam tylko kup trochę maty wygłuszającej. Poczytaj tematy w tym dziale, są tematy gdzie krok po kroku opisane jest wszystko co trzeba zrobić w r200 łącznie z ładnymi zdjęciami z pracy. a samą mate na pewno znajdziesz na ebayu lub ponoć ( tego nie sprawdziłem) w składzie budowlanym pozdrawiam
a samą mate na pewno znajdziesz na ebayu lub ponoć ( tego nie sprawdziłem) w składzie budowlanym pozdrawiam
Są w budowlanych Ostatnio kupiłem w Castoramie i są bardzo fajne, i dodatkowo z warstwą aluminium. Koszt w PL około 100 PLN za 30cm x 1000cm
Głośniki tak na prawdę to jest najmniej istotny element w dobrym odsłuchu Głównie to wzmacniacz (w radiu) generuje wszystkie trzaski w głośnikach jak da się głośniej. Również on w zdecydowanym stopniu odpowiada za barwę dźwięku. Najtańszym i przynoszącym chyba najwięcej plusów sposobem będzie kupienie mat dekarskich, bitumicznych w najbliższym sklepie z art. budowlanymi (sądzę że gdzieś to na bank znajdziesz i wyklejenie dobrze drzwi. Dodatkowo parę razy słyszałem, że można stosować dodatkowy materiał z branży budowlanej - piankę PE. Instrukcje nakładania wszystkiego znajdziesz na forach poświęconych audio. W skrócie wygląda to tak: nakładane kawałki najlepiej, żeby były jak największe; nakładać można z pomocą suszarki lub opalarki żeby klej no i asfalt lepiej przylegał, najpierw wnętrze drzwi, a później zewnętrzną części. Należy pamiętać, żeby nie zakleić otworów na dole, przez które wydostaje się woda oraz zabezpieczyć cięgna czymś (filcem?), żeby łatwo można było otwierać drzwi
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 19:12
Kupiłem te głośniki, 16-tki. I co?? Lipa! Małe dziurki na śrubki w drzwiach zupełnie nie pasują do tych w głośnikach. Załamka. Kumpel mówi o blachowkrętach, żeby zrobić nowe dziury.. Czy jest jakis inny sposób na zamontowanie tych głośników bez wiercenia? Bo na jakimś kleju to raczej nie bedzie siedziało
[ Dodano: Nie Paź 07, 2007 20:21 ]
Myślałem też kupieniu innych głośników ale jakich? Bo te fabryczne są jakieś kosmiczne, tzn. te dziury maja w dziwnym miejscu niż te co sprzedaja teraz w sklepach.
[ Dodano: Nie Paź 07, 2007 20:29 ]
Dodam tylko tyle, że nowe głośniki (16cm) są jakby za małe. Do dziur w drzwiach brakuje im pare mm.
ponieważ ta moc podawana przez producenta radia (4x45) jest zawsze ściemą
A odnosnie mocy to co podaje producent np 4 X 45 W to jest hipotetyczna moc którą chwilowo moze wytworzyć wzmacniacz bez uszkodzeń, lecz długosc tej chwili nie jest zdefiniowana.
Ważniejsza dla uzytkownika jest moc znamionowa RMS - jest to moc jaka moze wytworzyć urządzenie w ciagłym okresie czasu bez uszkodzeń dla siebie i uchybień w dzwięku.
no ale żeby przykrecić to musze chyba te dziury porobić tak czy siak..... ?
Nie, dystanse przykręcasz do już istniejących otworów.
Benitez napisał/a:
sory stary ale nie błyszcze wiedzą w tym temacie
Ja jak czegoś nie wiem to szukam tutaj www.google.aj.pl
o dystansach można znaleźć wiele.
Co do wygłuszenia i mocy głosników to szukaj na forach car audio (tam siedzą prawdziwi fachmani i napewno wiele doradzą), a nie tutaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum