Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 22:58 [R420] Problem z odpaleniem (immo?)
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Mam średnio podobny problem do opisanego. Trochę mnie to denerwuje Otwieram autko z pilota, wsiadam wkładam kluczyk przekręcam na 2 poziom czekam chwilkę i chcę odpalić. W tym czasie pali mi się kontrolka od akumulatora i oleju. Wszystkie inne gasną i zazwyczaj przekręcam kluczyk i cisza. I po paru razach w końcu zapala. Nie wiem w czym tkwi problem, ale sprzedawca tłumaczył mi coś o dezaktywacji immo. W każdym razie silnik w ogóle nie kręci więc myślę, że to coś z tą aktywacją immo. Jakbyście mogli to prosiłbym, o opisanie obsługi tego gdyż moja funkcja "szukaj" ma dziwne błędy.
Pozdrawiam
ps. Znalazłem artykuł dotyczący immo w 400, ale mimo to nie rozjaśniło mi to w jaki sposób wyłączyć immo skoro nie chce mi autko zapalić Może dlatego, że jestem senny a może dlatego, że jestem ciężki umysł. Mimo wszystko proszę, jakąś dobrą duszę o wytłumaczenie mi tego Będę wdzięczny.
Paul: Wątek wydzielony z innego
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 18:46, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 22:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
immo blokuje się gdy:
-po otwarciu samochodu pilotem nie otworzysz drzwi ani bagażnika przez 30 sekund,
-po 30 sekundach po wyciągnięciu kluczyka, i otwarciu drzwi kierowcy
zablokowane immo jest sygnalizowane dźwiękiem (takie ijo ijo ijo) po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon (II).
odblokowuje się:
-jeśli posiadasz aktywne odblokowywanie (starsza wersja, oryginalnie pilot 3TXA) przez wciśnięcie gładkiego przycisku na pilocie
-jeśli masz odblokowywanie pasywne (nowsza wersja, fabrycznie pilot 3TXB) przez zbliżenie pilota do stacyjki (dlatego powinien być na jednym kółeczku z kluczykiem)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Tak, po przekręceniu kluczyka słychać cykanie. Próbowałem parokrotnie przy włożonym kluczyku do stacyjki odblokować immo gładkim przyciskiem, ale zagubiłem się w kolejności i teraz nie jestem w stanie określić czy blokowałem immo czy też je dezaktywowałem
Jakieś pomysły?
Sprawdzić rozrusznik - automat, a raczej jego styki i ew. szczotki rozrusznika.
Jeżeli słychać cykanie automatu, to immo go nie blokuje. Wtedy byłoby głucho całkiem.
nie. wystarczy naprawa Podaj napięcie na cewkę automatu na krótko przy pomocy kawałka przewodu i bedzie wiadomo czy rozrusznik działa Tylko auto na luz i ręczny zaciągnij
Immo to na pewno nie jest, bo wtedy po przekręceniu kluczyka nie byłoby ciszy, tylko usłyszałbyś ijoijoijoijoijoijoijo i migałaby czerwona dioda immo na zegarach.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Teraz już wiem na pewno, że to nie immo bo siedząc w samochodzie ze zgaszonym silnikiem po jakimś czasie aktywuje się immo i miga diodka. Po dezaktywacji jej pilotem lampka przestaje migać więc to oznacza, że immo jest na pewno sprawny. Mam nisko profilowe opony i nie daje to zbyt wiele miejsca by wleź jakoś pod autko (ja przynajmniej nie dam rady:P) więc muszę wybrać się na jakiś kanał żeby dobrać się do rozrusznika i szczoteczek innego wyjścia nie ma
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No tak.... To zmienia postać rzeczy Lenistwo zawsze znajdzie sobie jakąś wymówkę, ale fakt faktem zajrzę
[ Dodano: 12 Wrzesień 2007, 14:40 ]
Dziś odwiedziłem serwis Rover'ka w częstochowie Na pytanie o rozrusznik, a konkretniej o szczotki do rozrusznika Pani odpowiedziała, że nie ma takowych w ogóle na rynku i dostępne są jedynie całe rozruszniki w cenie 1,6 tyś zł. Doznałem szoku:P Co prawda jest w częstochowie zakład regeneracji rozruszników, ale chciałem zapytać czy szczotki od rozrusznika hondy pasowały by do Roverka?
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum