Wysłany: Pon Paź 22, 2007 20:31 [Rover 200 Sdi 99r] problem z odpaleniem
Witam!
Mam problem z odpaleniem mojego Roverka.
Jak silnik jest zimny to odpala po 3-4s od przekręcenia kluczyka.
Jak silnik jest gorący (zaraz po zgaszeniu) to trochę dłużej.
Najgorzej jest kiedy silnik jest letni ( 20 -60 minut po zgaszeniu) wtedy zdarza sie ze mogę go kręcić i z 20s i nic - odpala dopiero po kilku takich próbach.
W stacji Bosha podłaczyłem go do komputera - powiedzieli mi że nie ma żadnych błędów, a problem może być spowodowany słabą kompresią lub że pada pompa wtryskowa lub jej sterowanie.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam Vlado.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 20:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sTERYD przecież to klekot
świece jeszcze się zgadzają, gorzej z kablami WN itd.
JA bym sprawdził kąt wtrysku, stan świec i ich przekaźnika, Jeśli będą OK to szukać dalej wg. wskazówek serwisu boscha, czyli zmierzyć ciśnienie podawane przez pompę, zmierzyć ciśnienie w cylindrach. Jesli auto pali to nie sądzę, zeby to była wina sterowania. Moze jeszcze warto sprawdzić czujnik temperatury silnika (nie wiem, czy ma znaczenie przy odpalaniu, ale sprawdzić nie zaszkodzi)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Paź 23, 2007 16:43
maryba napisał/a:
ta pod pompą nie ma większego wpływu na zapalanie ?
cieżko sie tam dostac?
No skoro te, które maja trzy świece też palą dobrze, to znaczy, że czwarta nie ma widocznego wpływu . Z tego co wiem, tą pod pompą da się odkręcić, ale już wyjąć bez ściągania pompy chyba nie. Ściąganie pompy to nie przelewki, zatem sensu w wymianie czwartej nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum