Wysłany: Nie Gru 02, 2007 17:52 [R420] No i po przeglądzie :(
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Dzisiaj mialem NCT w pieknym kraju Irlandia i autko ... nie przeszlo ... dostalem wydruczek z komputera ktorego w sumie nie rozumiem (nie wiem o co chodzi) czy ktos moglby mi wytlumaczyc co mam i jak naprawic. Oto rzeczy, ktore wyszly na przegladzie:
Headlight Lamp Condition - Dip beam - Incorrect (aim out of range) Nearside front
Headlight Lamp Condition - Dip beam - Incorrect (aim out of range) Offside front
co rozumiem jako zle ustawienie reflektorow przednich (swiatla mijania). Czy mam racje ?
Side Lamps - Not working - Nearside front
Side Lamps - Not working - Offside front
Side lamps to podobno swiatla pozycyjne - z tego co widze u mnie swieca i nie widze zeby byly z nimi jakies problemy, moze sie myle ? Nie widze zadnych swiatelek ktoreby nie swiecily. Co o tym myslicie ?
Steering Linkage - Locking Devices - Missing
Front suspension - Locking Device - Nearside front - Missing
Front suspension - Locking Device - Offside front - Missing
i przy tym dopisek pismem recznym - "Split Pins missing "
Co rozumiem jako brak "zawleczek" (split pins) w przednim zawieszeniu w "czymstam" - tylko nie wiem w czym ?
i ostatnie - dla mnie w sumie jasne
Transmission/Engine Leaking
Czy wyciek "czegos" z silnika lub skrzyni biegow
Mam 21 dni na naprawe tego ustrojstwa ... pomozecie ??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 01, 2011 23:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 17:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
co rozumiem jako zle ustawienie reflektorow przednich (swiatla mijania). Czy mam racje ?
Tak, masz rację.
screemer napisał/a:
Side lamps to podobno swiatla pozycyjne - z tego co widze u mnie swieca i nie widze zeby byly z nimi jakies problemy, moze sie myle ? Nie widze zadnych swiatelek ktoreby nie swiecily. Co o tym myslicie ?
Może chodzi o kierunkowskazy boczne...?
screemer napisał/a:
Obawiam się, że tych elementów w Twoim samochodzie nie znajdziesz, bo po co niby miałyby one występować. Używa się tego do "blokowania" zawieszenia w przypadku np. ciągnięcia przyczepy (aby nam za bardzo auto nie siadało; przykład)
screemer napisał/a:
Przykład "split pins". Nie wiem o co konkretnie chodzi.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 19:39 Re: [R420 SDI '97] No i po przegladzie :(
screemer napisał/a:
...Side lamps to podobno swiatla pozycyjne
to są na pewno światła pozycyjne
i nie to bym znał język angielski, to tylko dedukcja
cyt. z RAVE "...three-position lighting switch, (OFF/SIDELAMP/HEADLAMP)...."
screemer napisał/a:
...z tego co widze u mnie swieca i nie widze zeby byly z nimi jakies problemy, moze sie myle ? Nie widze zadnych swiatelek ktoreby nie swiecily. Co o tym myslicie ?
na pewno wszystkie się świecą jednakowo ? może, któraś z żarówek świeci jedynie na "pół gwizdka" ? a czy przypadkiem diagnosta nie wykrył (i nie miał na myśli) oświetlenia wewnątrz (deska rozdzielcza) - nie wiem co się sprawdza w UK podczas przeglądów
screemer napisał/a:
....Steering Linkage - Locking Devices - Missing
Co rozumiem jako brak "zawleczek" (split pins) w przednim zawieszeniu w "czymstam" - tylko nie wiem w czym ?....
osobiście skłaniałbym się do poniższej wersji
thef napisał/a:
...Może brakuje Ci zawleczek w sworzniach wahaczy..
sprawdź oczywiście i górne i dolne ... plus ja jeszcze sprawdziłbym zawleczki drążków kierowniczych (Steering Linkage)
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 04:01
Pamietaj ze offside to prawa strona a nearside to lewa.. jesli chodzi o side lamps to rowniez moze chodzic o boczne kierunkowskazy
A reszty niewiem bo u mnie w aucie jak sie przeglad konczy to na szrot ide i dostaje 90 funtow
Mam nadzieje ze sobie z tym poradzisz a najlepiej pojedz do niego i niech ci palcem pokaze co jest nie tak
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 19:21 Re: [R420 SDI '97] No i po przegladzie :(
giewu napisał/a:
nie wiem co się sprawdza w UK podczas przeglądów
w irlandii bardzo ciezko przejsc przeglad-trzeba miec wszystko perfect
jesli np. masz jedna malusia malo wazna zaroweczke(np. od oswietlenia zegarka) nie dzialajaca a wszystkie inne czesc nowe to i tak nie przejdziesz przegladu
Screemer szkoda ze nei jestes w Galway to bym Cie nakierowal na odpowiednich ludzi ktorych hobby jest grzebanie w autach(w tym tez roverkach) i za tanioche Ci zrobia wszystko byleby sie czegos nowego nauczyc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum