Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Wczoraj w nocy a może to już dziś było nawet, wracałem do domu i spod kół tira sypło mi kamieniami i mam teraz dziurę w lewej lampie , wie może ktoś ile taka lampa może kosztować czy można to w jakiś inny sposób zrobić np. zakleić albo coś
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 18:25, w całości zmieniany 5 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 10:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do reflektora to nie wiem, czy można kleić/uzupełniać, bo to szkło i nigdy nie słyszałem o takiej operacji, ale podejrzewam, że są w Polsce i tacy specjaliści - zacząłbym od pytania w najbliższym zakładzie naprawiąjącym pęknięte szyby.
Gdybym szukał całego reflektora, to zacząłbym od kontaktu z www.tomateam.pl - w sklepie chyba nie ma takich reflektorów, ale na zamówienie na pewno będą.
Jeśli chodzi o używki, to musisz bardzo uważać, bo 99% na polskim rynku to lampy z anglików i pierwsza kontrola zatrzyma Ci dowód, a sprzedawcy zwykle "zapominają" o tym szczególe, a czasem wręcz twierdzą, że to z auta z Belgii, mimo, że to nie prawda.
Daj znać jak Ci poszło, bo jeśli Ci się nie uda naprawić, tylko będziesz kupować nowy/używany, to możliwe, że byłbym zainteresowany samym wnętrzem reflektora - u mnie ktoś zepsuł/przygiął tą część osłaniająca żarówkę "od przodu" i kierującą światło na lustro, co powoduje przegrzewanie żarówki i bardzo częste przepalanie oraz troche krzywe widmo (na szczęście poniżej linii, po której powinny świecić).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
OK jak tylko coś z tym zrobię to dam znać, tak myślę że jeszcze w tym tygodniu to zrobię muszę się do Jarosławia przejechać bo widziałem na złomie wydachowanego R620 i zobaczę może ma całe lampy, chodź w to wątpię, ale tak jak ludzie mawiają: "próba nie strzelba, nie zabije". A tak w ogóle to dzięki za info.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 13:53
Poprzedni właściciel mojego Roverka wymienił tylko szkło - ale gdzie je zakupił? nie wiem...
Ale ponoć da się dokupić - rozwiązanie i tańsze i tak samo skuteczne jak wymiana całego reflektora
maciej napisał/a:
Daj znać jak Ci poszło, bo jeśli Ci się nie uda naprawić, tylko będziesz kupować nowy/używany, to możliwe, że byłbym zainteresowany samym wnętrzem reflektora
Jak chcesz sprawdzę u brata - on kiedyś skasował szkło a kupił cały reflektor (i to chyba 2 razy czyli powinien być w dwóch egzemplarzach ) - jest różnica miedzy prawym a lewym?? u barciaka są dwa prawe...
Dzięki.
Nie wiem, czy jest różnica - ja mam problem z lewym.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dzięki.
Mam nadzieję, że będę się mógł na jakimś zlocie odwdzięczyć.
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 07:49
witam
Mam podobny problemik co herc - stąd też pytanie:
czy w reflektorze angielskim chodzi o to, że lustra (wewnątrz lampy) są inaczej ułożone (myślę, że na pewno) ale szkło jest zbliżone do europejskiego?
Bo wtedy można by włożyć szkoło z anglika do europejskiego reflektora i będzie ok... czy się jednak mylę??
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
czy w reflektorze angielskim chodzi o to, że lustra (wewnątrz lampy) są inaczej ułożone (myślę, że na pewno) ale szkło jest zbliżone do europejskiego?
Bo wtedy można by włożyć szkoło z anglika do europejskiego reflektora i będzie ok... czy się jednak mylę??
to szkło jest inne, a lustra będą pasować
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 12:54
sTERYD napisał/a:
niee to szkło jest inne, a lustra będą pasować
o kurde, jesteś pewien? hmm aż jestem w szoku, że tak mocna może zmienić światło samo szkło...
Dzieki za info bo już miałem niecny plan kupienia anglika i przełożenie wyłącznie szkła
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 116 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:15
Witam
Podczepię sie pod ten temat bo mam pytanie właśnie odnośnie lamp przednich. Kupiłem ostatnio żarówki Philips BlueVision i ku mojemu zdziwieniu świecą one bardziej na żółto niż na niebiesko czy też biało. Gdzieś wyczytałem, że może to być wina zasyfionego środka lampy. Tu moje pytanie: Jak zdjąć klosz lampy aby dostać sie do wnętrza. Jeżeli trzeba zdjąć całą lampę to proszę również o instrukcje.
--------------------------
Kurcze nie zauważyłem że w temacie mówicie o r620, ja mam r214, no ale może i tak sie znajdzie chętny do pomocy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum