Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam forumowiczów. Dzisiaj korzystajac z wolnego dnia postanowilem wkoncu podjechac do znajomego na kanal i poogladac troche auto od spodu gdyz od jakiegos czasu zaczelo chodzic i to całkiem glosno jak mi sie wydaje. Na poczatku myslalem ze łacznik elastyczny przy tłumiku źle wspawali w warsztacie bo był odgłos typowy dla dziury w tłumiku ale jednak nie. Chodzilem w kolo i odglos wydaje sie dobiegac wlasnie ze sprezarki klimatyzacji. Słychać typowe tarabanienie. Czyżby to wina sprzęgiełka w tym mechanizmie ? powstał jeszcze jeden wate który ma wpływ niejako na harmonie pracy silnika otóż: przy wolnych obrotach wdusze mocniej pedal to słychać odgłos typowy jak tem przy uruchamianiu sie spreżarki pstryk i obroty leca do góry. Pyanie moje pewnie i normalne ale jak moge to naprawić ? da sie cos zrobić z ta obecna sprezarka czy szukać moze jakies uzywki na allegro. No chyba ze kolega NEOSSS posiada cos takiego. Klima jest dokladana wiec jest na samej gorze nad alternatorem.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 22, 2011 22:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oj joj joj, ja klimatyzacje niestety do Dieselka mam ta druga wiec beda inne mocowania, a co do tego to sprawdz jeszcze pompe wspomagania, sprezeglo w klimatyzacji i naciag paska...
właśnie o to sprzegiełko w sprezarce chodzi. Kiedys mechanik mowil ze cos sie dzieje z tym bo piszczalo przy odpalaniu ale po wymianie i naciagnieciu paska ustało. Teraz natomiast sa stosunkowo głośne stuki dobiegajace wlasnie ze sprezarki i jest to dosyc irytujace Co do sprawdzenia tego sprzegiełka to raczej moja osoba odpada bo dopiero poznaje ten kunszt i nie wiem nawet jak sie za to zabrać
jutro bedzie trzeba podskoczyc z tego co pamietam jak mikiedys napominał o tym to mowil ze sprzegiełko w sprezarce jest wyrąbane ale zobaczymy co teraz powiedza
Z racji wizyty gości nie mialem kiedy podjechac i sprawdzic co w końcujest przyczyna takiego halasu. Jutro postaram sie podjechac do znajomego mechanika i mam nadzieje ze bedzie potrafil to jakos zdiagnozowac
[ Dodano: Pon Kwi 28, 2008 19:39 ]
byłem dziosiaj u znajomego mechanika. Na poczatku nie wiedzial sam tez co to moze być konkretnie. Poluzowalismy sprezarke, zdjelismy pasek laczacy sprezarke klimy z alternatorem i bylo ciszej. Po zalozeniu na nowo, wiec wychodzi na to ze to jednak sprezarka. Wcześniej byl mocniej napiety i moze przez to ten hałas byl bardziej dokuczliwy. Teraz jest nieco slabiej ale jego diagnoza poki co to czekac albo szukać juz zamiennika Ile moze kosztowac taka sprezarka ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum