Wysłany: Czw Cze 05, 2008 09:44 [R111] Grzejąca się tarcza i cała felga
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: wszystkie
Witam, czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego grzeję sie tarcza i felga w kole przednim, skoro klocki sa ok, łożysko także było wymieniane? rOver 111 sli
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 00:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 09:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zacisk dobrze odbija ? Podnieś auto na lewarku i spróbuj zakręcić kołem. Zobacz czy chodzi tak samo lekko jak inne koła i nasłuchuj szumów łożyska. Może zostało źle zrobione ?
Sytuacja była taka, że przed naprawą koło się grzało i łożysko było padnięte. W trakcie jazdy, gdy hamowałem temperatura koła wzrastała. Gość wymienił łożysko, bo faktycznie było zepsute i jeden objaw zniknął - koło przestało się kiwać na boki, gdy je szarpałem. Poprosiłem go, żeby mi klocki wymienił, bo myślałem, że to one. Klocki okazały się dobre a problem pozostał.
Nie wiem jak odbija zacisk, ale to nie jest kwestia łożyska zdaje mi się (patrz wyżej). Więc można uznać, że to nie jest awaria poreperacyjna, tylko że w trakcie tej naprawy problem nie został ruszony. I gdy samochodem jeżdżę bez hamowania, pięknie jeździ i nic się nie grzeje, to w trakcie hamowania tarcza nagrzewa się tak, że można obiady gotować na niej. Ktoś mi wspominał, że może warto przewody hamulcowe przeczyścić, ale jak dotąd nikt nie był w stanie wystawić diagnozy.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 274 Skąd: Toruń
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 11:51
atekpl napisał/a:
Jaki tłoczek? Gdybyś mógł mi go dokładniej go opisać
W zacisku hamulca, ten co dociska klocki do tarczy Przy okazji sprawdź przewód elastyczny idący do tego zacisku, zdarza się że guma się rozwarstwia i tworzy sie coś w rodzaju "zaworu zwrotnego", który nie pozwala cofnąć sie płynowi i dlatego zacisk blokuje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum