czesc, od pewnego czasu zauwazlem ze ceny CB spadly nwet do 250 zlotych juz za konkretny model, czy ktos z was ma zalozone cb? czy warto ? czy odbiera sie kanaly tylko np z jakiegos reionu,
przyznam ze jestem na ten temat zielony i zastanawiam sie nad kupnem, ale wole sie zapytac o opinie ?
dzinsk za odpowiedzi : pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 16:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Użyj opcji "Szukaj" - tematów o CB było już kilka łącznie ze zdjęciami kto, gdzie założył.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
CB radio jest bardzo przydatne jesli jezdzisz dosc duzo miedzy miastami! Jesli jednak np. jezdzisz tylko po swoim miescie to nie warto! Nie pogadasz sobie jezdzac po miescie bo tzw. mobilki cie zaraz wyzwa za zasmiecanie fali! A informacji o psiarni tez nie dostaniesz w swoim miescie (przynajmniej zadko!)
Natomiast miedzy miastami bardzo pomaga wystarczy zapytac czy droga miedzy miastem x a y jest czysta i juz dostaniesz informacje czy stoja i gdzie!
Co do zasiegu! Zalerzy jaka antene kupisz, slaba antena odbiera mniej wiecej kilka kilometrow wokol ciebie natomiast naprawde dobra antena odbiera nawet kolo 100 km w kolo twojego autka! Pisze okolo bo dokladnie ile km to niewiem! Zalerzy jaka antena(jak juz kupisz to sam sie zorjentujesz jaki masz zasieg), jaka kupisz to tak bedziesz miec!
Nieeee, no
Sam słuchałem Włochów, Francuzów, często Niemców i też byłem
Potem mądrzejsi mi wyjaśnili, co to jest propagacja fal, i już się nie dziwię
Osobna historia, że w dwie strony na takie odległości, to się raczej nie da
he he he
faktycznie odbierac to moze
sam czesto piernik wie kogo slysze
a ostatnio to chyba wlochow
mam znajomego krotkofalowca on to dopiero ma maszt i antene
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Sam słuchałem Włochów, Francuzów, często Niemców i też byłem
W samochodowym?
Może jechali obok Ciebie.
Wyobraź sobie jak czuje się Niemiec, jak u siebie na autostradzie przełączy się na kanał 28 - wokół niego są tysiące Polaków!!!
Chyba, że używasz wstęgi (SSB), ale to zupełnie inna bajka...
Bo na zwykłej fali odbicia od jonosfery to rzadkość, a do tego kwestie tłumienia - moc nadajników samochodowych to naksymalnie 4W, a czułość odbiorników też jest ograniczona.
Realnie - bardzo dobre radia i anteny samochodowe, zestrojone, uzyskują 20 km, no może trochę więcej. Normalnie to 10-15 km.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
W samochodowym?
Może jechali obok Ciebie.
Wyobraź sobie jak czuje się Niemiec, jak u siebie na autostradzie przełączy się na kanał 28 - wokół niego są tysiące Polaków!!!
Hehe, to na pewno nie było to
Na cb-radio.pl (o ile dobrze pamiętam) ktoś pisał, że z mobila miał łączność w obie strony z Polakiem z TIRa gdzieś daleeeeko na wschodzie (Kaukaz czy coś, ni pamiętam dokładnie).
Jednak cuda się zdarzają (co dobrze wróży naszemu rządowi )
Na cb-radio.pl (o ile dobrze pamiętam) ktoś pisał, że z mobila miał łączność w obie strony z Polakiem z TIRa gdzieś daleeeeko na wschodzie (Kaukaz czy coś, ni pamiętam dokładnie).
Jednak cuda się zdarzają (co dobrze wróży naszemu rządowi)
To nie cuda, ale czy pisali tam jakiej modulacji, jakich urządeń i anten użyli?
Tak jak pisałem - używając modulacji wstęgowych jest to możliwe, ale tak normalnie to chyba przypadek jeden na sto milionów.
tak normalnie to chyba przypadek jeden na sto milionów.
Tak też tam pisali Może nie 100 mln tylko częściej, ale jakby nie patrzeć - PRZYPADEK
Pod00, sorry za OT :uups:
Zasięg CB powyżej np. 10km jest w trasie niespecjalnie potrzebny, wręcz może przeszkadzać. Zasięg do 10 km w otwartym terenie (trasa) da Ci każde przyzwoite radio z takąż antenką.
Ważne jest zestrojenie anteny do samochodu (NIE do radia).
Wybór i pieniądze i tak Twoje
Powodzenia, 73
ja slyszalem nawet na recznym radiu z krotka antena, w samochodzie kilka razy
nawet co niektorzy, na radiu probowali z nimi cos dyskutowac i krzyczec zeby poszli na inny kanal
Jest tak jak pisze maciej, na USB lub SSB można pogadać praktycznie z każdym krajem nawet na mobilowej antenie, ale do tego potrzebna jest modulacja jak jej nie ma to nie pogadasz. A to że czasami słychac róskich czy włochów to jest zasługą ich nadajników (w rosji korporacje taksówkowe maja nadajniki po kilkadziesiąt i `set Wat)
i ty ich słyszysz ale oni ciebie nie, bo ty nadajesz z mocą tylko 4W.
do tego potrzebna jest modulacja jak jej nie ma to nie pogadasz
Modulacja to jest zawsze, tylko jedne modulacje dają lepsze efekty, a inne gorsze.
A tak swoją drogą, to zdarzają się cuda z propagacją fal - np. kiedyś chyba gdzieś pod Częsotochową słyszałem włoski UKF, ale to już musiały być jakieś na maksa niezwykłe warunki albo ktoś lokalnie bawił się nadajnikiem UKF i odtwarzał włoskie radio...
Maciej ty tez jak pamietam jesteś CBistą, sprzedałes już tego alana ?
Nie - nie mam czasu, więc leży i się kurzy.
Do tego powinienem rozebrać Unidena, bo go zalałem i stracił na czułości, kupić nową antenę sobie i kupić radyjko i antenę ojcu.
Tylko jakoś nie mogę się zebrać, żeby to wszystko zrobić.
ale z propagacja to jest tak, ze wlasnie czasem nie trzeba wcale duzej mocy, zeby bylo daleko slychac
Ale albo masz superkierunkową antenę (tego przypadku w CB raczej nie rozważamy albo niesamowite szczęście - takie warunki są naprawdę rzadkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum