Wysłany: Sro Maj 13, 2009 22:55 [Inne] Przywrócenie obywatelstwa polskiego
Witam,
mam takie pytanie bo czytałem ze weszła jakaś nowa ustawa o łatwiejsze przywrócenie obywatelstwa polskiego, jeżeli się takie kiedyś miało.
Wiec kiedyś w dzieciństwie miałem polski paszport oraz obywatelstwo polskie, niestety nie pamiętam jak to już było mam teraz austriackie obywatelstwo. Bo matka odstąpiła od polskiego czy musiała bo się jakoś dawniej nie dało inaczej.
Chciał bym sobie teraz przywrócić polskie obywatelstwo jako drugie obywatelstwo. Czy żeby mieć oprócz austriackiego tez polskie
Da się tak zrobić czy to raczej nie możliwe nawet z ta nowa ustawa
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 22:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Remi55, pamiętasz może tytuł tej ustawy? Nie jest to przypadkiem ustawa z dnia 9 listopada 2000r. o repatriacji? (DzU 2000, nr 106, poz. 1118).
Podstawą dla Ciebie powinny być art. 5 i 6.
Wniosek wraz z odpowiednimi dokumentami potwierdzającymi posiadanie obywatelstwa polskiego w przeszłości składasz w konsulacie
Jeśli masz jakieś pytania, to pisz, postaram się pomóc (choć to akurat nie jest moja specjalność )
Pytanie jest tylko jakie dokumenty ja potrzebuje, bo przeszukalem sobie moje dokumenty i mam tylko:
• skrócony akt urodzenia
• Paszport polski z dzieciństwa
• Dowód obywatelstwa austriackiego
Cos więcej trzeba
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Art. 6.
1. Dowodami potwierdzającymi polskie pochodzenie mogą być dokumenty, wydane
przez polskie władze państwowe lub kościelne, a także przez władze byłego
Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, dotyczące wnioskodawcy lub
jego rodziców, dziadków lub pradziadków, a w szczególności:
1) polskie dokumenty tożsamości;
2) akty stanu cywilnego lub ich odpisy albo metryki chrztu poświadczające
związek z polskością;
3) dokumenty potwierdzające odbycie służby wojskowej w Wojsku Polskim,
zawierające wpis informujący o narodowości polskiej;
4) dokumenty potwierdzające fakt deportacji lub uwięzienia, zawierające wpis
informujący o narodowości polskiej;
5) dokumenty tożsamości lub inne dokumenty urzędowe zawierające wpis informujący
o narodowości polskiej.
Remi55, pamiętasz może tytuł tej ustawy? Nie jest to przypadkiem ustawa z dnia 9 listopada 2000r. o repatriacji? (DzU 2000, nr 106, poz. 1118).
Podstawą dla Ciebie powinny być art. 5 i 6.
DokLadnie
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum