Roverzysci, zaobserwowalem, ze jak samochod stoi na luzie to z silnika dochodzi dziwny dzwiek jakby jakies lekkie tarcie, po wcisnieciu sprzegla dzwiek zanika, co to moze byc???
pozdrawiam i dzieki za ewentualne odpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
kolega Ukasz, moze miec jak najbardziej racje.Ale sprawdz jaka masz skrzynie biegow jesli IB5 forda(montowana od polowy 03R) to nie panikuj.Mam to samo,skrzynia TROCHE halasuje na jalowym biegu,slychac jak sie w srodku siedzi,po wcisnieciu sprzegla jest cicho ,szczegolnie na zimno.Mam tak od 3 lat jak kupilem auto i zjawisko nie nasila sie.Mam roverka od przebiegu 18 tys,wiec nie pora na lozyska,olej jest oki.Poza tym sprawdzalem na kilku autkach z ta skrzynia jak przeglad robilem i jest podobnie.W fordach nie slychac po sa lepiej wyciszone.Wszystko zalezy od tego jak glosno i jakiego rodzaju jest to dzwiek.Stara skrzynia R65 tak nie robi. .
Jeśli silnik pracuje, dźwignia biegów jest na luzie i jest puszczone sprzęgło, to skrzynia BĘDZIE szumieć, jakoże wtedy silnik kręci wałkiem pośrednim, a ten (roverek posiada skrzynię z zazębieniami STALE zazębionymi, to standard w samochodach od lat 50-tych ubiegłego wieku) obraca kołami zębatymi napędzanymi wszystkich biegów "do przodu", czyli I, II, II, IV i V. Powodować to będzie szum, bo pracując i przekładnie i samo tarcie piast kół zębatych na wałku głównym też szumi.
Gdy wciśniesz sprzęgło, wtedy "rozpinasz" silnik ze skrzynią, wałek pośredni przestaje być napędzany, wszystko staje i szum niknie.
To normalne.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Roverzysci dzieki wielkie za odpowiedzi...
Niestety nie wiem co to za skrzynia, jedynie moge podac co mi wyskoczylo po sprawdzeniu VIN, mianowicie 5C39, wiec nie wiem czy to fordoska czy nie
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum