Z jednej strony może rzeczywiście tak być, że będą do remontu niedługo po oddaniu, jednak myślę że jest to mniejsze zło, niż płacić innym złodziejskim hydrobudową krocie, kiedy można zapłacić mniej skośnookim i dzięki temu wybudować więcej autostrad. Prosta kalkulacja.
To nie jest tak, że Chińczycy robią samą tandetę - Chińczycy robią to, za co im się płaci. Jest fabryka produkująca radia - i ona może produkować radia za 2 dolary sztuka, z których 90% się nie uruchomi, i za 100 dolarów, które jakością nie będą odbiegać od sony czy innnych.
Więc chińska autostrada może być całkiem dobra. A już na pewno lepsza niż żadna!
Jest fabryka produkująca radia - i ona może produkować radia za 2 dolary sztuka, z których 90% się nie uruchomi, i za 100 dolarów, które jakością nie będą odbiegać od sony czy innnych.
To nawet nie jest tak do końca.
To ta sama fabryka, produkuje pod marką Sony, a tylko odrzuty z głównej linii idą jako baza do tych modeli za 2 dolary.
Różnica tak naprawdę głównie jest w kontroli jakości i trochę w materiałach i za to się płaci - albo się płaci za coś dobrego albo się "losuje" - trafi się dobre lub złe.
Wystarczy zobaczyć jaką renomę i ceny miały kiedyś marki typu Hyndai i Kia, a teraz Cee'd SW to w sumie rozważałem dla ojca, dwóch kolegów ma i są bardzo zadowoleni.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Kumpel pracuje jako elektronik-serwisant dla chińskiej firmy sprzedającej w Europie maszyny do prześwietlania TIRów na przejściach granicznych.
Był pod Pekinem na szkoleniu ponad miesiąc i mówił, że nie widział takich węzłów autostradowych jak tam nigdzie w Europie, a wcześniej, w czasie studiów, kilka lat pracował jako pilot wycieczek zagranicznych (Niemcy, Austria, Czechy, Słowacja, Węgry), więc trochę Europy zwiedził...
Na jakość też nie narzekał.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Mayson przejedź się do Chin i zobacz ich autostrady, koniecznie. Po powrocie napisz czy u nas można w dalszym ciągu mówić autostrada. Jak pojedziesz to bardzo się zdziwisz i zmienisz zdanie. Nie tylko na temat dróg.
To nie jest tak, że Chińczycy robią samą tandetę - Chińczycy robią to, za co im się płaci. Jest fabryka produkująca radia - i ona może produkować radia za 2 dolary sztuka, z których 90% się nie uruchomi, i za 100 dolarów, które jakością nie będą odbiegać od sony czy innnych.
Więc chińska autostrada może być całkiem dobra. A już na pewno lepsza niż żadna!
Popieram w 100% chinole zrobią to za co im się zapłaci obawiał się jednak, ze jak zwykle PL pójdą po kosztach i będziemy mieli badziestrady
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
obawiał się jednak, ze jak zwykle PL pójdą po kosztach i będziemy mieli badziestrady
Ja sie tego nie obawiam... beda lepsze na pewno od tego co mamy teraz i wcale nie wydaje mi sie, ze musza sie rozpasc po roku. Te sprytne zolciutkie maluszki jeszcze nie raz nas zaskocza
Z reszta sama budowa nie idzie wcale tak wolno i nam, tylko jak ktos wczesniej napisal,
problemem sa papierki... przetargi, geodeci, zieloni, itp.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Mayson przejedź się do Chin i zobacz ich autostrady, koniecznie
Heh, no jasne, że tam są mega-super-hiper autosztrasy - gdyby wykonawcy spartolili tam robotę, to zostaliby rozstrzelani przez reżim
Dlatego niech mi nikt nie mówi, że ichniejsze wytwory można porównywać do europejskich czy amerykańskich - bo będą nawet lepsze! Tyle, że z powodu, jaki wymieniłem, a nie dlatego, że Chinolki są "debest"
Wniosek - tam mogą mieć super drogi, ale to nie znaczy, że takie same zrobią u nas
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
eee, bez przesady z tym narzekaniem - drogi które ostatnio w polsce powstają, nie tylko autostrady, są naprawdę porządnej jakości - aż miło jeździć. nie widzę powodu żeby się to miało nagle na gorsze zmienić.
sarkunx, to nie chodzi o autostrady, czy o Chińczyków, tylko o pielęgnację cechy narodowej - malkontenctwa.
Ja tam myślę, że będzie ok z dość prostego powodu - Chińczycy zdobywają dopiero rynek i w Polsce i w Europie, a co jak co, ale głupi to nie są, i zrobią wszystko, żeby kontynuować ekspansję, więc muszą, przynajmniej w pierwszych projektach, "wykazać się", bo inaczej stracą jakiekolwiek szanse na kolejne.
Bardziej bałbym się co zrobią Irlandczycy, Hiszpanie i Grecy, którzy też mocno atakują nasze budowy drogowe, gdy kryzys w ich krajach minie.
A tak na marginesie, to w sumie coraz bardziej zaskakuje mnie (pozytywnie) ilość przetargów i rozpoczynających się budów, choć Wawa, to na 3-4 lata stanie totalnie - w tym samym czasie przebudowy conajmniej pięciu superistotnych dróg/węzłów w mieście...
Ale jak się chce w 3 lata nadrobić zaległości z 30 lat to się tak ma.
Miałem okazję przetestować najnowszy kawałek A4 + kawałek 'stary' - nie ma porównania, jest OK, jeżeli chodzi o jazdę.
Zastanawia mnie jedno: od Legnicy do granicy z Reich'em nie ma ANI JEDNEJ stacji benzynowej, o głupiej budce z hot-dogami nie wspomnę Jeżeli jest parking, to z tojtojami, bo WC jeszcze nie uruchomione; stoliki z ławeczkami, placyk zabaw dla dzieci i ochroniarz, który tego pilnuje
Przez tyle lat budowy nie można było tego załatwić
IMHO razem z ogłoszeniem przetargu na budowę powinien być ogłoszony przetarg na dzierżawę MOPów (np na 30 lat) i wygrany buduje restaurację, stację beznz., parkingi, WCty i co tam jeszcze chcemy a potem to wszystko utrzymuje i czerpie zyski (płacąc za dzierżawę).
Dla nas, Polaków, to chyba za skomplikowane jednak
A wystarczy zobaczyć, jak mają zachodni sąsiedzi (trochę dalej, niż przy samej granicy)
Ech... No niestety koordynacja więcej niż 1 działania na raz ciągle przerasta naszych planistów...
Ale może kiedyś się uda.
Żeby uwierzyć, musiałbym zobaczyć i malkontenctwo nie ma tu nic do rzeczy. Być może masz rację i gdy wygrają przetargi, to załapiemy się na ich ekspansję jakościową. Byleby nie było jak z podbojem rynku motoryzacyjnego (crash-test Landwinda)
Żeby uwierzyć, musiałbym zobaczyć i malkontenctwo nie ma tu nic do rzeczy.
A co jak nie malkontenctwo?
Nie budują - źle, budują (i to tanio) też problem...
Jeszcze niczego nie budują i właśnie ta taniość mnie zastanawia. A zastanawia mnie dlatego, że supertanie auta już zdawały w Europie egzamin i nie udało się. Jeśli więc nie wykazuję huraoptymizmu, "bo tanio", to raczej zdrowy rozsądek, a nie malkontenctwo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum